Von der Leyen amenaça el Regne Unit amb tancar l'aixeta de les vacunes si no hi ha reciprocitat

La presidenta de la Comissió exigeix al govern britànic que permetin l'exportació de dosis a la UE

3 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Brussel·lesDes de principis de febrer, la Unió Europea ha exportat 44 milions de vacunes a 33 països diferents. El Vell Continent és una potència en la producció de vacunes però, mentre veu com milions de dosis abandonen el seu territori, els seus ciutadans no estan sent immunitzats al mateix ritme que les altres grans potències productores de vacunes. Les xifres les ha donades aquest dimecres la mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha sigut contundent: "És difícil explicar als europeus com les nostres farmacèutiques entreguen arreu del món i nosaltres tenim dificultats. Exportem a una trentena de països però no ens arriba res". Von der Leyen ha dit prou després que la farmacèutica AstraZeneca anunciés que al segon trimestre tampoc arribarà al 50% de les dosis compromeses i ha amenaçat el Regne Unit –on produeix aquesta farmacèuica anglo-sueca– amb aturar les exportacions al seu territori si no hi ha "reciprocitat".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El dur missatge de la presidenta de l'executiu comunitari ha fet referència inicialment al conjunt de sectors i de països on les farmacèutiques europees exporten però anava clarament dirigit a Londres perquè, com ha explicat l'alemanya, el Regne Unit és "el principal destí d'exportació de vacunes de la UE", amb 10 milions de dosis enviades des del gener, principalment de Pfizer/BioNTech. La UE ha vacunat un 9,8% de la seva població amb una sola dosi, mentre que al Regne Unit el percentatge és del 37%.

Per això la presidenta de la Comissió ha amenaçat amb estudiar "totes les opcions disponibles" per garantir que els ciutadans europeus reben les vacunes com més aviat millor. Von der Leyen no només ha parlat de tenir en compte la reciprocitat a l'hora d'autoritzar l'exportació de vacunes, controlada des del febrer amb un mecanisme especial, sinó també tenint en compte si els països que reben vacunes també en produeixen i si tenen un percentatge de població immunitzada superior al de la Unió Europea: "No excloc cap possibilitat", ha etzibat.

Poc després de conèixer les manifestacions de la presidenta de la Comissió, el ministre d'Afers Estrangers del Regne Unit, Dominic Raab, ha expressat la seva sorpresa, en declaracions a l'agència Reuters, i ha demanat explicacions a Von der Leyen: "Crec que cal una mica d’explicació perquè el món està mirant. A més –ha afegit Raab–, "trenquen les garanties directes que teníem de la Comissió. Esperem que es respectin aquestes garanties i el subministrament legal contractat. Francament, em sorprèn que mantinguem aquesta conversa", ha reblat.

AstraZeneca és un dels principals problemes per assolir l'objectiu de vacunar un 70% de la població adulta de la UE abans de l'estiu perquè és la principal vacuna en l'estratègia de vacunació de la UE. És la companyia a la qual la Comissió Europea havia emparaulat més dosis i de la qual comptava obtenir-ne primer l'autorització, però la seva ha sigut una relació de desenganys. Al primer trimestre la farmacèutica preveu entregar només 30 milions dels 90 que tenia compromesos, i al segon, només 70 milions dels 180 pactats. A aquest gran forat cal afegir-hi els milions de dosis que hi ha tancades en neveres de països com Espanya, Alemanya o França pels casos de trombosis que han disparat totes les alarmes a l'espera d'un nou dictamen de l'Agència Europea del Medicament (EMA) aquest dijous. Ara bé, dels 70 milions de dosis entregades, només 51 milions han sigut administrades, cosa que implica que el problema no té a veure només amb l'entrega de dosis.

Von der Leyen ha admès que tots aquests entrebancs compliquen l'acceleració de la campanya de vacunació però ha assegurat que encara és possible assolir l'objectiu i tenir la meitat dels ciutadans adults de la UE immunitzats a finals de juny per cloure l'estiu amb el 70%. Brussel·les sustenta aquest pronòstic amb les xifres següents: calcula que aquest primer trimestre haurà pogut distribuir 100 milions de dosis i que entre abril i juny n'arribaran 360 milions més. El pes que s'havia atorgat inicialment a AstraZeneca recau ara en Pfizer/BioNTech, de la qual espera rebre 200 milions al segon trimestre. També compta amb els 55 milions de la de Johnson&Johnson (que és monodosi) i amb els 35 milions de Moderna.

Sobre els problemes de trombosi amb la vacuna d'AstraZeneca, Von der leyen ha assegurat que hi té "confiança" però també ha aprofitat per defensar el sistema d'aprovació de vacunes triat a la UE, que implica dues setmanes de "retard" respecte a altres països però que prioritza la seguretat: "Per una bona raó no vam prendre la drecera d’una autorització d’emergència sinó que vam optar per una que costa dos o tres setmanes de retard. Però és molt important que amb aquestes noves vacunes tinguem un procés exhaustiu d’escrutini", ha dit la presidenta.

stats