Internacional 09/07/2015

La xifra de refugiats sirians ja supera els 4 milions

L'ONU destaca que uns altres 7,6 milions d'afectats estan deplaçats dins del mateix país àrab, mentre que l'Observatori Sirià de Drets Humans alerta del reclutament d'un miler de menors per part de l'Estat Islàmic des de començaments d'any

Efe
3 min
L’ONU suspèn  les ajudes a 1,7 milions de refugiats sirians

Ginebra / BeirutL'ONU ha confirmat aquest dijous que el nombre de refugiats sirians en els països veïns ha superat els quatre milions, el que suposa la pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l'organització en l'últim quart de segle. "Aquesta és la major població de refugiats d'un sol conflicte en una generació. És una població que requereix suport del món, però enlloc d'això viuen en condicions penoses i enfonsant-se més i més en la pobresa", ha declarat l'alt comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Antonio Guterres.

Després de quatre anys i mig de violència armada, el conflicte a Síria no té una solució a la vista i els intents per obrir la via a una solució política han fracassat en gran mesura pels desacords d'Occident i Rússia sobre la permanència o no del president sirià Baixar al-Assad, encara en el càrrec.

A més dels més de quatre milions de refugiats, 7,6 milions de sirians estan desplaçats dins de Síria, gran part d'ells en circumstàncies difícils o en llocs que són de difícil accés per a les organitzacions d'ajuda humanitària. La rapidesa amb la que es deteriora la situació al país àrab es reflecteix en què la xifra de quatre milions de refugiats s'ha assolit tot just deu mesos després que el mateix ACNUR comuniqués que s'havia arribat a tres milions de refugiats.

Turquia acull el gruix de desplaçats

Les condicions difícils estan empenyent cada vegada més d'aquests refugiats cap a Europa, principalment a través de la ruta marítima entre Turquia i les illes gregues. Als països europeus ja s'han registrat un total de 270.000 sol·licituds d'asil. No obstant això, la gran majoria de refugiats es queden a la regió. La majoria, de fet, es troba a Turquia, on n'hi ha 1,8 milions. Al Líban ja representen prop d'una quarta part dels habitants amb 1,17 milions, mentre que a Jordània n'hi ha 630.000, a l'Iraq, 250.000 i a Egipte, 132.000, a més d'uns altres 32.000 refugiats repartits en altres parts del nord d'Àfrica.

Més de 1.100 menors reclutats per l'Estat Islàmic

Coincidint amb la publicació de les noves xifres de refugiats sirians, aquest dijous també s'ha conegut una altra dada preocupant: el grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha reclutat més de 1.100 menors d'edat des de començaments d'aquest any a Síria, als que anomena "cadells del califat".

Així ho ha informat l'Observatori Sirià de Drets Humans, per afegir que molts d'aquests menors són enviats a la batalla. De fet, l'ONG destaca que en els tres últims dies 3 "cadells del califat" han comès atemptats suïcides amb cotxes bomba en diverses zones del país. A més, des del passat dia 6, almenys nou menors d'edat han mort en combats contra les forces kurdes i pels bombardejos de la coalició internacional.

L'Observatori va recordar que l'EI va començar a involucrar de forma notable a nens a la batalla a principis d'any, després que les autoritats turques augmentessin les mesures de seguretat per evitar la infiltració de jihadistes estrangers a les zones frontereres entre Síria i Turquia. L'organització calcula que un total de 150 menors a les files jihadistes podrien haver perdut la vida fins ara. Els nens i adolescents també han estat protagonistes de vídeos de l'EI, en els que assassinaven a presoners.

L'últim va ser difós dissabte passat pel grup radical i mostrava com joves, aparentment menors d'edat, mataven d'un tret al cap a 25 efectius de les forces del règim sirià al teatre romà de la ciutat monumental de Palmira, conquerida per l'EI al maig.

stats