Xina

La misteriosa desaparició del ministre de Defensa de la Xina

Igual que va passar amb el d'Exteriors, Li Shangfu ha desconnectat de la vida pública i s'especula si se l'investiga per corrupció

3 min
Una foto d'arxiu del ja exministre de Defensa xinès Li Shangfu.

PequínLa Xina posa fi a mesos de rumors i especulacions anunciant oficialment una notícia esperada: la destitució del ministre de Defensa, Li Shangfu, que feia prop de dos mesos que no apareixia en públic. No s'ha donat cap explicació sobre els motius de la destitució i no se n'ha anunciat un substitut.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Li, juntament amb el ministre d’Afers Estrangers Qin Gang, cessat al juliol, també ha estat destituït del Consell d'Estat, l'equivalent al gabinet de govern. És un pas que apunta que tots dos estan sent investigats i que no seran rehabilitats en el futur. A l'organigrama xinès el lloc de consellers d'estat és superior al de ministre.

La caiguda en desgràcia de dos ministres elegits personalment per Xi Jinping, sumada a l'opacitat sobre el seu destí, han provocat tota mena de rumors sobre possibles tensions a la cúpula del govern xinès.

L’última aparició pública del ministre de Defensa, Li Shangfu, es va produir el 29 d’agost. La seva absència i el silenci sobre la seva situació indicava que estava sent investigat. Els rumors el situaven en arrest domiciliari, però sense confirmació. El cessament de Li ve precedit per la destitució de dos alts càrrecs militars de la Força de Coets de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL). Tampoc no s'ha ofert cap explicació sobre aquestes destitucions. Els cessaments han coincidit amb una reorganització de la unitat de l'exèrcit a càrrec dels míssils, inclosos els nuclears.

Li, un general de 65 anys, havia estat nomenat ministre de Defensa al març. La seva última aparició pública va ser el 29 d'agost i setmanes abans havia visitat Rússia i Bielorússia. Alguns mitjans estrangers, com l'agència Reuters, van especular que se l’investigava per corrupció relacionada amb l'adquisició d'equips militars.

Una absència estranya

L’anunci oficial de la destitució s’ha produït dies abans que se celebri a Pequín el Fòrum Xiangshan, de seguretat regional, que comptarà amb la participació d’una delegació del Pentàgon. L’estranya absència del ministre de Defensa, que n'havia de ser l’amfitrió, creava una situació incòmoda en un moment en què s’intenta recuperar el diàleg militar d’alt nivell entre la Xina i els Estats Units. Un país on desapareixen ministres sense explicació no genera confiança. Des de Washington ja s'havia advertit sobre aquesta situació desconcertant i s'havien demanat explicacions.

Especialment perquè el cas de Li ha seguit el mateix patró que el del ministre d'Afers Estrangers Qin Gang. L'estiu passat va deixar de participar en fòrums internacionals. Després de diverses setmanes desaparegut, al juliol es va anunciar el seu cessament adduint motius de salut. Les seves funcions les va assumir Wang Yi, el seu predecessor que havia ascendit a màxim responsable de la diplomàcia xinesa.

Possible filtració d'informació militar

En el cas de Qin Gang, els rumors apunten a errors a la seva etapa d'ambaixador a Washington. S'especula sobre una fallada de seguretat i una possible filtració d'informació militar. El Wall Street Journal ha publicat que és possible que la versió oficial de la investigació se centri en la seva vida privada, ja que podria haver tingut un fill als Estats Units amb una amant fent servir un ventre de lloguer, una possibilitat il·legal a la Xina.

Les destitucions aprovades pel Comitè Permanent de l'Assemblea Popular Nacional s'emmarquen, segons els mitjans estatals, en una remodelació dels òrgans de govern. Els ministres de Ciència i Tecnologia i Finances també han estat reemplaçats, però en aquest cas sense desaparicions prèvies.

Els llibres també desapareixen

Coincidint amb aquesta crisi, que crea incertesa sobre la solidesa del lideratge de Xi, s'ha produït un estrany incident de censura sobre un llibre d'història clàssic, l'autor del qual va morir fa més d'un any. La reimpressió del llibre Chongzhen: El diligent emperador d'una dinastia caiguda, que atribueix el final de la dinastia Ming, fa 400 anys, a la ineptitud i la paranoia de l'emperador Chongzhen, ha estat retirat de la venda. També s'han eliminat els comentaris a les xarxes socials que durant un breu període de temps comparaven Xi, i els errors comesos amb la política de covid zero, amb l'emperador que va acabar suïcidant-se.

stats