Xina
Internacional Xina 25/07/2023

La Xina destitueix el ministre d'Exteriors després d'un mes d'especulacions per la seva absència

El seu predecessor, Wang Yi, recupera el càrrec després de set mesos

ARA
2 min
Qin Gang, en una de les últimes compareixences

BarcelonaEl ministre xinès d'Exteriors, Qin Gang, que portava un mes absent sense cap explicació de Pequín, ha estat rellevat aquest dimarts pel seu predecessor al càrrec, Wang Yi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Qin no apareixia en públic des del 25 de juny, quan es va reunir a la capital xinesa amb funcionaris de Sri Lanka, Rússia i el Vietnam, i des de llavors no havia participat en diversos esdeveniments diplomàtics, cosa que va despertar tota mena d'especulacions a les xarxes socials. No és habitual que aquesta mena de debats superin els estrictes mecanismes de la censura del règim xinès.

El Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular ha aprovat en una reunió inusual la destitució de Qin i el retorn de Wang Yi com a canceller, recull l'agència estatal Xinhua en un breu comunicat. El president Xi Jinping ja ha signat l'ordre.

La destitució de Qin es produeix després del seu vertiginós ascens el desembre passat, quan el seu to ferm i agressiu va ser premiat amb el càrrec. Va protagonitzar mesos d'intensa activitat coincidint amb la reobertura del país amb la fi de la política de covid zero. La creixent rivalitat amb Washington i la guerra d'Ucraïna han marcat la seva gestió. Al juny es va reunir a Pequín amb el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, en un moment en què les dues parts intentaven recuperar la comunicació per evitar conflictes més importants.

Després ja no va acudir a la cimera de l'Asean que es va celebrar a Indonèsia, i Pequín va justificar la seva absència per "motius de salut". Tampoc va rebre la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, i l'enviat especial de la Casa Blanca per al Canvi Climàtic, John Kerry, aquest mateix juliol, que ja es van reunir amb Wang Yi, de 69 anys. El 4 de juliol s'havia de reunir amb el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, però Pequín va endarrerir la trobada sense donar cap explicació.

Wang Yi recupera el càrrec de ministre d'Exteriors

Wang forma part del Politburó del Partit Comunista Xinès i va ser ascendit l'octubre passat a cap de l'Oficina de la Comissió d'Afers Estrangers, fet que el va convertir en el diplomàtic de més rang de la Xina.

stats