La Fiscalia demana al Suprem que comuniqui al Congrés i al Senat que han de suspendre els presos

El ministeri públic reclama que ho faci en virtut de l'article 384 bis, com va fer Pablo Llarena

Ot Serra
2 min
Els gestos del Congrés: la sessió constititiva en fotos

MadridLa Fiscalia insta el tribunal del judici del Procés a comunicar a la mesa del Congrés i del Senat que, en virtut de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, s'ha de suspendre de càrrec públic Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Raül Romeva. "Les meses han d'adoptar les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal", afirma el ministeri públic en un escrit presentat aquest dimecres al Tribunal Suprem, en el qual recorre a la fórmula que ja va utilitzar el jutge instructor Pablo Llarena per suspendre els diputats del Parlament el juliol del 2018.

L'article 384 bis preveu que s'ha de suspendre de càrrec públic aquelles persones que estiguin en presó preventiva per un delicte d'integració o relació amb "bandes armades o individus terroristes o rebels" i quan la interlocutòria de processament sigui ferma. Llarena ho va aplicar tres mesos després de processar per rebel·lió els implicats i ara, en ple judici oral, la Fiscalia també interpreta que es donen les condicions, ja que considera que els presos polítics independentistes encaixen en la definició d'"individus rebels".

En la interlocutòria del 14 de maig del tribunal del judici del Procés s'autoritzava els quatre diputats i el senador a assistir a les sessions de constitució del Congrés i el Senat, i es feia un petit esment a l'article 21.2 del reglament de la cambra baixa, que preveu la suspensió dels afectats atesa la seva situació judicial. Tanmateix, s'optava per no donar una ordre estricta en aquest sentit, per bé que els magistrats van introduir un afegit en la línia d'atendre els "efectes procedents" de la situació en la qual es troben els presos.

Les noves meses del Congrés i el Senat es van constituir aquest dimarts amb aquesta circumstància sobre la taula, que és el primer conflicte a resoldre. Els partits de dreta i extrema dreta van estar pressionant des de dilluns, quan els electes van anar a entregar la seva credencial, perquè la mesa els suspengués tan bon punt es constituís. Aquest dimarts la mesa que presideix Meritxell Batet encara no va tenir cap presa de contacte, mentre que la que presideix Manuel Cruz es va reunir breument però no va abordar aquesta qüestió. L'exministra de Política Territorial guanya temps a l'hora de prendre una decisió perquè pot esperar a l'opinió del Suprem, per bé que ja ha avisat aquest matí en una entrevista a la Cadena SER que "tot indica" que els diputats presos seran suspesos per motius "estrictament jurídics". Més categòrica va ser dimarts la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que ja va advertir que la llei preveu deixar sense efectes els drets i deures de Junqueras, Romeva, Turull, Rull i Sànchez.

L'escrit de la Fiscalia en què insta a suspendre els presos electes
stats