“Atureu aquest psicòpata”: l'atac rus a Ucraïna, vist pels lectors de l'ARA

Els canvis al calendari escolar, la retirada de l’escó de Pau Juvillà i el reconeixement a ‘Alcarràs’, els altres grans temes de debat del febrer

ARA
6 min
El president rus, Vladímir Putin.

L’atac rus a Ucraïna ha estat el tema més comentat pels lectors de l’Ara.cat al febrer, amb prop d’un miler de comentaris en els últims cinc dies del mes, els primers cinc dies des de l’inici de l’ofensiva militar. Els més votats han estat missatges contra la guerra i crides a la mobilització:

Basaro: "Rússia, una potència nuclear, està atacant Ucraïna, un estat sobirà que no li havia fet res. Putin és un matón que abusa del més dèbils. Europa té el deure de donar suport i ajudar Ucraïna, i parar els peus als russos. Putin vol desestabilitzar la Unió Europea. Però el pitjor és que està assassinant persones innocents a Europa!"

Daniel Gambús Margarit: "Quan els xinesos vegin que a Rússia li ha sortit de franc apoderar-se d'Ucraïna, els faltaran cames per fer una desfilada militar triomfal cap a Taiwan. Qüestió de setmanes"

Maria T.C.: "Ningú pensa sortir al carrer a dir «No a la guerra»? No serviria de res, com sempre, però faríem soroll"

El que ha generat comentaris més contundents ha estat la decisió de Putin de posar en alerta màxima les forces de dissuasió nuclear:

Joaquín Albert: "Atureu aquest psicòpata al més aviat possible pel bé de Rússia, Ucraïna, Europa i el món"

Clemeni: "Els russos fa 20 anys que pateixen aquest personatge i l'Oest s'ho ha mirat sense gaire interès. Ara veiem què es pot engendrar durant 20 anys d'abusos, imposicions i tebiesa. Esperem que el món se'n surti i aquest senyor vagi directe a la garjola per sempre més, com a avís per a navegants. I dels russos hem d’esperar que tinguin prou enteniment i coratge per fer caure Putin abans que sigui massa tard per a tothom, ells inclosos"

Una nena esborrant la pissarra en una escola de Barcelona.

Un altre dels temes més comentats al febrer, amb més de mig miler de comentaris, han estat els canvis al calendari escolar. Especialment després de l’anunci d’una vaga de mestres, que ha rebut moltes crítiques, també per part de mestres:

Carles Ferrer Martínez: "Començar 5 dies abans al setembre perjudica alumnat, professorat, preparació del curs a les escoles, etc. Vaja, una hecatombe, quan és una reclamació generalitzada de fa molt i molt de temps. Ara bé, fer 5 dies de vaga no perjudica a ningú... Quins trapelles, aquests sindicats!"

Joan Carles López Paulet: "Primer de tot cal dir que soc mestre de primària des de fa més de 30 anys. Jo ja fa temps que dic que s'haurien de canviar moltes coses, i la primera, el calendari escolar. Per què les classes no s'acaben el 30 de juny i comencen l'1 de setembre? Per què els mestres i les mestres hem de tenir vacances juliol i agost? Algú dirà que al juliol els mestres fem formació, però tothom sap que n'hi ha molts que no en fan. Proposo 15 dies de formació i 15 dies per preparar el curs per al setembre. Aquí també s'ha de posar les piles el departament i fer els nomenaments quan toca"

Manel Aguayo Tarragó: "La meva dona treballa fa 32 anys a l'ensenyament, al principi amb grups de fins a 40 alumnes, i en aquest temps la seva feina s'ha vist multiplicada per 4 o 5. Més hores, més burocràcia i menys reconeixement de la feina. Multiplicació de trastorns mentals i/o emocionals, integracions que són un pur aparcament de criatures en aules, i famílies que dimiteixen de qualsevol responsabilitat i deleguen en mestres i professors la feina que elles haurien de fer. Però, això sí, sense que la criatura pateixi gens, eh? Ella faria vaga per recuperar el seu fi veritable, que és ensenyar ciències. Els 5 dies de més no li resulten ara mateix el problema més gran ni de lluny, i per això troba absurda aquesta vaga"

La majoria de lectors estan en contra de la vaga i també dels canvis al calendari escolar, però també hi ha crítiques contra el departament per la jornada intensiva del setembre, i algunes veus contràries al nou calendari:

AriadnaZ: "El curs comença una setmana abans però fan jornada intensiva tot el mes de setembre... En què afavoreix això la conciliació familiar?"

Maria Reyner Torres: "L'avançament de calendari no és cap millora efectiva de res. En primer lloc, sembla que oblidem que no podem fer el calendari del nord d'Europa perquè aquí a l'estiu fa una calor insuportable. En segon lloc, una setmana no soluciona els problemes de conciliació dels pares ni tampoc representa cap millora docent, atès que les classes no seran gaire profitoses (per la primera raó). El que sí que fa, tot això, és desviar l'atenció sobre la veritable font de conflicte que ni premsa, ni pares ni, potser, sindicats, saben veure. Que el projecte de reforma que han passat és un desastre educatiu, que els experts consultats són uns ineptes (¿de debò que l'àlgebra no s'ha d'ensenyar perquè la majoria no seran matemàtics? Ho diuen de debò?) i, sobretot, que les formes i els recursos del departament són perilloses i demolidores. I en això sí que tenen raó els sindicats. Així no es fan les coses. I als que opineu aquí, deixeu de pensar que es tracta de no treballar, coi! Que no va d'això! (aquí sí que han sigut vius, els del departament)"

La mesa del Parlament, conversant durant un ple.

Un altre tema polèmic, que també ha superat el mig miler de comentaris, ha estat la retirada de l’escó de Pau Juvillà. Les declaracions de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acusant ERC i la CUP de "no voler" desobeir col·lectivament, han generat rebuig:

Albert Martín: "Ara que Junts ja ha patit el seu propi bany de realitat, potser que deixin de posar-se estupendos i col·laborin a ressituar l’independentisme per poder canviar aquesta realitat des del que és i no des del que alguns s’imaginen que és. Ja triguen"

Antoni Ivars: "Aquesta senyora hauria de dimitir: durant tres anys ha dit que desobeiria i no ho ha fet. Durant tres anys ha fet la fanfarrona i ha mentit"

YEYIxic: "Quina decepció. Molt parlar i després engega el ventilador per no assumir responsabilitat"

També hi ha hagut comentaris recordant que l’alcaldessa de Berga, de la CUP, no va arribar fins al final amb la desobediència, i missatges defensant Laura Borràs:

Cabestany: "Això ja ho vam veure a Berga quan l'alcaldessa Montse Venturós es va negar a despenjar la bandera. Molta èpica, però al final la van despenjar. Ara el mateix. Si no s'està disposat a una desobediència col·lectiva, no hi haurà manera, i encara així ells sempre tindran les de guanyar. Ho tenen tot al seu favor"

MV: "Crec que la Dra. Borràs no mereix el tracte que està rebent. No és una política professional, ha arribat a la política des del món de l’acadèmia, crec que ho ha fet plena de bones intencions i amb ganes de servir el país. S'ha equivocat en aquest afer, ha comès errors, però està profundament sola, fet que al meu parer explica el silenci de Junts. El Sr. Sànchez no ha dit res. Crec que molta gent ha vist com tot se li anava complicant, o ho anava complicant la Dra. Borràs, i ningú ha intervingut per ajudar-la, per aturar-ho"

Carla Simón amb l'Ós d'Or a les mans.

També ha generat molts comentaris, en aquest cas d’alegria, el triomf històric de la pel·lícula Alcarràs, de Carla Simón, al Festival de Berlín. Els més votats han estat comentaris relacionats amb la temàtica del film:

Ramón Cardà Mota: "Ja era hora que algú mirés a Ponent amb bons ulls. No parlem català central, estimem aquesta terra i ens hem encarregat d'alimentar el país fins que no vàreu portar productes de fora que us (i ens) fan més mal que bé!"

Josep M. Grinyo Boira: "Cine català autèntic sobre gent autèntica de la Catalunya real. Enhorabona"

També hi ha hagut molts missatges celebrant el que significa aquest premi per a la llengua catalana:

Carlesbg: "Carla Simón ha fet més per situar el català al món, a Berlín, que totes les campanyes de polítics. A veure quina excusa dona Espanya per no permetre que la nostra llengua sigui oficial a la UE"

Maria Cirera Delgado: "Enhorabona! Estiu 1993 ens va emocionar... Amb ganes de veure Alcarràs. Que bonic que l'hàgiu pogut rodar en català. I en alcarrasí, en aquest cas..."

Xavier Vicens Burgues: "Aquesta pel·lícula farà molt més per la pagesia i pel català que el que fan molts dels nostres polítics. Moltes felicitats a la Carla, a tots els actors dels pobles del voltant, als que parlem lleidatà i sobretot a tots els pagesos i ramaders de les nostres contrades que fan que cada dia puguem tenir un plat a taula amb productes de gran qualitat"

stats