El català al món
Llengua 23/02/2023

El català, 12a llengua més influent del món (segons l’estat francès)

En l’últim baròmetre, publicat ara fa cinc anys, ocupava la posició número 23

ARA
1 min
Una aula de la Universitat de Barcelona (UB) en una imatge d’arxiu.

A Catalunya el català retrocedeix de manera clara, des dels mercats a les escoles, des dels supermercats als bars… però al món és el dotzè idioma més influent. Això és, si més no, el que considera el ministeri de Cultura francès, que ha situat el nostre idioma en una de les posicions més altes del rànquing que determina quines són les llengües més importants del planeta. En l’últim, publicat ara fa cinc anys, el català ocupava la posició número 23. Ha pujat, doncs, onze posicions en un llistat on hi ha 634 idiomes.  

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

El baròmetre que elabora el ministeri francès enumera les llengües més influents seguint una classificació que ordena els idiomes no pel nombre de parlants sinó seguint altres variables, com ara el nombre de parlants no nadius, l’ús de la llengua en altres territoris, fins a quin punt es fa servir com a llengua de comunicació, el seu estatus polític, el seu grau de minorització o la seva presència en l’àmbit de l’ensenyament universitari o la Wikipedia.

Un cop ponderats tots aquests aspectes, el català té una puntuació de 6,7, molt per sota del 10,8 de l’anglès (l’idioma que obre la classificació) però per sobre del 6,5 del mandarí, un idioma molt més parlat.

Aquestes són les 15 llengües més influents del món, segons el baròmetre:

1. Anglès

2. Francès

3. Espanyol

4. Alemany

5. Rus

6. Italià

7. Suec

8. Romanès

9. Portuguès

10. Polonès

11. Neerlandès

12. Català

13. Txec

14. Croat

15. Mandarí

stats