16/11/2022

Piqué, Xavi i els referents lingüístics

5 min
Gerard Piqué assenyalant amb la mà els cinc gols del FC Barcelona el 28 d'octubre de 2018 al Camp Nou de Barcelona

BarcelonaPiqué plega, i plega en català. Plega amb un vídeo que ha fet caure alguna llagrimeta extraesportiva perquè tant l'àudio de les imatges com el breu text que les acompanya són en català. "Culers, us he de dir una cosa". Una frase senzilleta i col·loquial, amb dos mots tan corrents com dir i cosa, i aquesta coma de vocatiu que emocionaria Pere Gimferrer.

Inscriu-te a la newsletter Llengua En català i sense complexos
Inscriu-t’hi

La decisió de fer-ho en català, tan fàcil que sembla, contrasta amb altres casos de manca de consciència lingüística. Per dir-ne un: quan Xavi va rebre Franck Kessie, aquest estiu, li va preguntar en la presentació: "Cómo vas con el castellano?" Kessie és d’origen ivorià i, per tant, parla francès i segurament una altra llengua materna. A més, ja feia set anys que vivia a Itàlia. ¿Demanar-li a una persona multilingüe com porta el català és demanar massa? ¿És ofensiu o és un gest d’integració que, de passada, prestigia la llengua?

Ara que s’ha presentat el pla de llengua de l’Ajuntament de Barcelona, una de les propostes que hi fan els experts és portar influencers a les escoles, justament per presentar-los com a referents de llengua –de llengua col·loquial– als joves. La idea és mostrar-los que el català existeix, evoluciona i és útil en tots els àmbits i tots els registres. No és menor, doncs, la necessitat de tenir models lingüístics. El vídeo de Piqué va tenir més de 14 milions de visualitzacions a Twitter en 24 hores, el doble de visionats a Instagram, i tot això va ser amplificat per les xarxes del Barça i altres xarxes personals. I va sumant. El gest és senzill, però l'impacte és inquantificable.

La llengua s’ha de col·loquialitzar i també s’ha de prestigiar, afirmen els experts. Els referents han de trobar-se al SX3 i al Barça. I, per descomptat, ho han de ser els professors (també fora de les aules, per cert, perquè només el 50% fan servir sempre o gairebé sempre el català a l’institut). Les figures rellevants, que són capaces de generar estima i admiració, que són populars i aspiracionals, han de ser conscients del seu poder exemplificador sobre els parlants (actuals i potencials) de la llengua. Piqué ens ha dit una cosa sense necessitat de dir-la: que el català serveix per a tot, també per ser viral.

Deixa'm en Pau

Per què hem deixat 'algo' en una entrevista

En Pau Domènech és el cap dels lingüistes de l'ARA. En aquesta secció li demanarem interioritats: quines paraules han debatut, quines han introduït per primer cop, com es justifiquen algunes decisions i en què s'ha pogut equivocar l'equip de correctors del diari.

Fa uns dies, en l'entrevista que vaig fer a l'Oriol Pla, una lectora comentava: "¿Les incorreccions que diu un entrevistat ('algo', per exemple) no s'haurien de polir quan la conversa es transcriu? Amb l'excusa de respectar l'espontaneïtat del discurs no podem anar divulgant tan tranquil·lament una llengua incorrecta". En Pau ho veu així: "El català col·loquial no és només l'oral, també existeix en la seva expressió escrita, i, pel to de l'entrevista, el tema i el personatge, vam considerar que es podia respectar la seva manera de parlar espontània. Evidentment, el context no sempre és el mateix, i s'han d'anar prenent decisions que de vegades poden semblar contradictòries".

Per cert, si t'agrada jugar amb la llengua, recorda que tenim a la web de l'ARA el Wordle i els mots encreuats del Senyor Ventura. I un nou test de llengua: el català col·loquial no és il·legal!

El consultori

Pots fer gimnàs online en català?

Ja pots fer sentadillas en català; és a dir, pots fer esquats. Va ser l'escriptora Marta Rojals qui em va descobrir per Twitter aquesta plataforma: GimTV. Si durant la pandèmia vas acostumar-te a fer exercicis online amb la Patry Jordan –gironina establerta a Andorra, la reina del fitness digital–, ara pots fer-ho en català en aquesta plataforma, que ofereix activitats dirigides en directe o en diferit, xerrades i tallers i aspira a donar servei als gimnasos més petits dels municipis catalans.

Tens cap pregunta o curiositat sobre l'ús del català? Escriu-nos a llengua@ara.cat

* Aquest és el butlletí quinzenal 'Estirar la llengua' que els subscriptors van rebre el 8 de novembre. Volem que sigui un espai de reflexió, anàlisi, informació, entreteniment i aprenentatge en comunitat. Inscriu-t'hi!

stats