Medi Ambient

El Parlament de Catalunya debatrà si l'ecocidi ha de ser considerat un crim al Tribunal Penal Internacional

A petició de diverses ONG, la CUP ha presentat la iniciativa per demanar a l'Estat que defensi la seva inclusió a la Haia

2 min
Membres de la campanya Stop Ecocidi a les escales del Parlament de Catalunya, el dia que ha passat el debat de totalitat.

BarcelonaEl Parlament de Catalunya ha fet el primer pas per empènyer el Congrés a tipificar el crim d'ecocidi dins el Codi Penal espanyol i per incloure'l com el cinquè delicte jutjat pel Tribunal Penal Internacional. La iniciativa presentada per la CUP, que ha superat aquest dimecres el debat a la totalitat, té al darrere el suport de diverses ONG catalanes que se sumen a una campanya internacional anomenada Stop Ecocide. L'objectiu és modificar l'Estatut de Roma perquè els crims mediambientals més greus, els que causen danys molt estesos i duradors als ecosistemes, siguin jutjats al tribunal de la Haia.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La proposta no de llei de la CUP defineix l'ecocidi com "tot acte il·legal o derivat d'un defecte greu de previsió o de precaució comès per estats, empreses públiques o privades o individus i grups d'individus sabent que és altament probable que causi un dany greu, extens i durador a l'ambient". Per als "casos extrems", com la destrucció major d'ecosistemes, hàbitats i espècies, planteja la pena de presó permanent revisable i la indemnització econòmica a les víctimes. Malgrat no haver-se votat per falta d'esmenes a la totalitat, la majoria dels grups s'hi ha posicionat favorablement. Només l'extrema dreta de Vox ha criticat que era "una proposta inútil, com la CUP".

En cas de ser aprovada definitivament pel Parlament, la proposta haurà de ser defensada al Congrés de Diputats per tres representants del Parlament. Però no és l'única iniciativa que es debat a Madrid en aquest sentit: la comissió de transició ecològica i la comissió d'exteriors del Congrés ja han aprovat dues propostes més presentades per Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en Comú que van en la mateixa línia.

Diverses iniciatives semblants al món en poques setmanes

"En les últimes setmanes hem vist propostes legislatives en diversos estats com el Brasil, els Països Baixos, Escòcia i ara Catalunya. Líders de tot el món estan començant a adonar-se del perill a què ens encarem i ara hi ha un rumb clar cap a una protecció legislativa i executable de la vida natural que ens sosté", ha valorat la cofundadora i directora executiva de Stop Ecocide Internacional, Jojo Mehta.

L'ecocidi avui és un delicte en la legislació d'onze estats, entre els quals França i Ucraïna. Les iniciatives de les últimes setmanes a les quals feia referència Mehta són principalment les de Bèlgica, que ha inclòs l'ecocidi al seu Codi Penal; una proposta que es tramita als Països Baixos, i l'anunci fet per un grup polític escocès que també el presentarà aquest estiu. Alhora, està en marxa un debat per incloure l'ecocidi en la directiva de crims mediambientals de la Unió Europea.

Però perquè es pugui reformar l'Estatut de Roma i s'inclogui aquest crim com el cinquè que jutjaria el TPI (ara jutja genocidis, crims de guerra, crims de lesa humanitat i crims d'agressió), cal el vot favorable de dos terços dels estats signants i després cal la ratificació de cada estat perquè es pugui aplicar al seu territori. La campanya internacional Stop Ecocide ha fet una proposta de definició concreta d'ecocidi elaborada per un grup de dotze juristes experts en la matèria: "Ecocidi són els actes il·legals o negligents comesos amb coneixement que hi ha una probabilitat substancial que puguin causar danys severs, ja sigui a gran escala o a llarg termini, al medi ambient".

stats