El cànon de l'aigua pujarà entre 2 i 4 euros per rebut a partir del 2025

El Govern vol augmentar en 97 M€ la recaptació per aquest tribut

3 min
AiGua salina, aigua perduda

BarcelonaEl cànon de l'aigua encarirà el rebut del subministrament si s'aprova la llei de mesures fiscals, financeres i administratives (la llei d'acompanyament dels pressupostos) per part del Parlament. L'avantprojecte d'aquesta llei preveu un increment del 30% d'aquest tribut, que no es tocava des de l'any 2017.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Aquest increment, per a les llars, es traduirà en un increment d'entre dos i quatre euros en cada rebut, que es paga cada dos mesos. De fet, la pujada va per trams, així que si el consum d'una família és del primer tram, la pujada seria d'un euro cada mes, és a dir, dos euros a cada rebut. En el cas d'una família que el seu consum saltés al segon tram, serien dos euros al mes, és a dir, quatre euros a cada rebut.

En roda de premsa aquest dimecres des del Parlament, la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha justificat la mesura davant la situació de sequera i l'augment dels costos i preus en els últims deu anys. Segons ha argumentat, l'objectiu és aconseguir un "sistema més just", que reparteixi "l'esforç" econòmic en funció de la despesa de cada usuari. "Té tota la lògica del món", ha dit Mas, que ha afegit que per a la gran majoria de la població -un 80%- l'increment serà d'1 euro mensual. La reforma del cànon l'ha dissenyat la conselleria d'Acció Climàtica.

Ampliades les tarifes socials

Segons fonts del Govern, aquesta pujada "és raonable". Les mateixes fonts indiquen que no es tracta d'una pujada lineal, "sinó que penalitza els grans consums". Un increment que, a més, el Govern vol matisar ampliant la tarifa social a nous col·lectius. Així, es podran beneficiar de la tarifa social els perceptors de l'ingrés mínim vital, les persones amb ingressos inferiors a l'indicador de renda de suficiència de Catalunya, les persones refugiades i les entitats socials i usuaris d'habitatges vinculats a la inserció social de titularitat d'ens locals. Per gaudir de la tarifa social tipus 0 s'exigeix que el titular de la pòlissa de subministrament estigui empadronat a l'habitatge.

Al costat d'aquesta mesura, també augmentaran els trams de consum més elevat (a partir de 16 metres cúbics per unitat familiar). Les dues mesures (augment dels trams més elevats i pujada del cànon de l'aigua) no entraran en vigor fins al 2025, i permetran, segons els càlculs del Govern, incrementar la recaptació del cànon en 97 milions d'euros.

IRPF i altres impostos

La llei d'acompanyament inclou altres mesures fiscals, com la rebaixa de nou a vuit en el nombre de trams de la part autonòmica de l'IRPF, que inclou una rebaixa del 10,5% al 9,5% del tipus al primer tram, una mesura que ha de beneficiar els contribuents amb una base liquidable d'uns 33.000 euros, és a dir, gairebé tres de cada quatre. També s'amplia el nombre de beneficiaris de la deducció per lloguer d'habitatge habitual, perquè per beneficiar-se'n el topall d'ingressos passa de 20.000 a 30.000 euros, i l'import màxim de la deducció puja de 300 a 500 euros.

A més, s'inclou una nova deducció per lloguer d'habitatge habitual per a les víctimes de violències masclistes, que serà del 20% de la quota fins a un màxim de 1.000 euros, que puja fins al 25% i 1.200 euros si el contribuent té una discapacitat del 65% o més o tingui un fill menor a càrrec.

Les víctimes de violència masclista tindran també una reducció del 95% a l'impost de donacions i successions. I per als fills, pares o nets tindran una bonificació del 99% en aquest impost si la causant de l'herència és víctima de violència masclista. Les víctimes de violència masclista també tindran avantatges en l'impost de transmissions i actes jurídics documentats.

Al projecte de llei d'acompanyament també hi ha modificacions en l'impost de les emissions de CO₂ dels vehicles, i el període impositiu tindrà en compte les baixes temporals dels turismes. També s'adequa la taxa turística als ODS de l'Agenda 2030 i es faran modificacions en el repartiment del fons de transició nuclear.

stats