Contaminació

La contaminació de l'aire rebaixa l'esperança de vida tant com el tabaquisme

L'Àsia meridional és la regió amb més pol·lució del planeta, segons un informe de la Universitat de Chicago

ARA
2 min
Un home va en bicicleta a través del fum que surt de les fàbriques d'acer situades a Dhaka (Bangladesh).

BarcelonaBangladesh és el país del món amb la pitjor qualitat de l'aire per culpa de la contaminació, cosa que té un impacte directe en la reducció de l'esperança de vida dels habitants, que viurien gairebé set anys més de mitjana si els nivells de pol·lució es reduïssin als que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera saludables. És una de les principals conclusions de l'informe anual de l'Institut de Política Energètica de la Universitat de Chicago, publicat aquest dimarts, que utilitza dades de satèl·lit per calcular l'impacte de l'augment de la contaminació atmosfèrica sobre la salut.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Segons l'informe, la contaminació de l'aire és la segona amenaça més gran contra la salut a Bangladesh, només superada per les malalties cardiovasculars. L'Índia, el Nepal i el Pakistan el segueixen en el rànquing dels països amb l'aire més contaminat. Al conjunt de l'Àsia meridional, la gran quantitat de partícules contaminants redueix l'esperança de vida en cinc anys de mitjana, comparat amb els tres mesos i mig als Estats Units. Aquesta regió asiàtica –on viu el 23% de la població mundial– representa més de la meitat del total d'anys de vida perduts a escala planetària per la pol·lució. "En cap altre lloc del planeta és més visible l'impacte mortal de la contaminació com al sud de l'Àsia", avisa l'informe.

vianants caminen pel fum que surt de les fàbriques d'acer situades a prop d'un barri marginal de Dhaka, Bangla Desh, el 29 d'agost de 2023.

L'Índia, el segon país més contaminat del món, és responsable del 59% de l'augment de la pol·lució des del 2013, segons la investigació. A Nova Delhi –la ciutat amb més habitants del planeta–, la gran quantitat de partícules contaminants fan que la vida mitjana es redueixi en més de deu anys. Mentrestant, la Xina ha fet esforços per reduir la contaminació en un 42,3% entre el 2013 i el 2021, cosa que ha augmentat l'esperança de vida en una mica més de dos anys. Tot i això, els nivells de pol·lució encara hi són sis vegades més elevats que el que marquen les directrius de l'OMS.

"Aquestes dades aclareixen que la contaminació per partícules continua sent el risc extern més gran del món per a la salut humana", afirma l'informe, que afegeix que la pol·lució de l'aire té un impacte en l'esperança de vida comparable a la del tabaquisme, més de tres vegades a la del consum d'alcohol i aigua no potable i més de cinc vegades a la d'accidents de trànsit. L'estudi conclou que si el món reduís de manera permanent la contaminació de partícules PM2,5, les més perjudicials per a la salut, per complir les directrius de l'OMS, l'esperança de vida augmentaria en 2,3 anys de mitjana per persona a tot el planeta.

stats