Salut
Societat Salut 04/06/2023

Alerta dels experts per l'augment de malalties per la contaminació: "No falta evidència, sinó prendre mesures"

Metges de la Vall d'Hebron proposen recollir els nivells d'exposició a la pol·lució a la història clínica dels pacients

ARA
3 min
Contaminació sobre la ciutat de Barcelona

BarcelonaEl president de la Comissió de Salut i Medi Ambient de la Vall d'Hebron, Jordi Bañeras, va liderar un estudi fa uns anys que va demostrar que els dies de més contaminació es produeixen més atacs de cor greus. "La relació és clara", recorda a l'ACN amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, aquest dilluns. La investigadora Maria Jesús Cruz també adverteix d'un increment de malalties respiratòries i dels seus símptomes, com l'asma, així com altres patologies. "No cal més evidència per demostrar que la contaminació és perjudicial, el que cal és prendre mesures", diu Bañeras, que proposa incorporar una assignatura de salut i medi ambient a les carreres sanitàries i recollir l'exposició a la contaminació a les històries clíniques dels pacients.

Bañeras, adjunt del servei de cardiologia de la Vall d'Hebron, alerta que no s'està tractant la contaminació com un factor de risc de moltes malalties i ho compara amb la percepció que la societat tenia del tabac fa 50 anys, quan el consum no semblava nociu, i ara, en canvi, ningú ho qüestiona. "Estem una mica en aquesta fase. Creu-te que la contaminació és dolenta", interpel·la a la societat aquest cardiòleg, que afegeix: "Tenim prou evidència, ara falta integrar-la".

La doctora Maria Jesús Cruz, cocap del Grup de Recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), també deixa clara aquesta relació: "Hi ha evidència científica que estar en un ambient contaminat incrementa el risc de malalties i també els seus símptomes". La doctora Cruz adverteix que el perill de la contaminació és "molt evident" en els infants, ja que el seu cos està en ple desenvolupament, i també hi són especialment vulnerables les embarassades i les persones grans.

Més risc de depressió, càncer o malalties intestinals

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, la Vall d'Hebron ha muntat al vestíbul de l'hospital general un panell informatiu, on indica diverses malalties o afectacions per a la salut en què la contaminació és un factor de risc. La llista és llarga: depressió, accidents cardiovasculars, infart de miocardi, arrítmia, malalties autoimmunitàries, càncer de pulmó, infeccions respiratòries, malaltia pulmonar obstructiva crònica, asma, dèficits olfactius, síndrome metabòlica i diabetis, malaltia inflamatòria intestinal, hipertensió arterial, osteoporosi, fertilitat reduïda, arteriopatia perifèrica i rebuig als trasplantaments. En les embarassades, la contaminació incrementa el risc de preeclàmpsia, de part prematur del nadó i que el nadó presenti pes baix en néixer o malformacions congènites. 

"Els dies de més contaminació, hi ha més ingressos per malalties cardiovasculars, respiratòries o digestives, i aquest és un fet observat a moltes ciutats en els últims anys", destaca Bañeras, que també és investigador del VHIR, del Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars.

Els reptes: traslladar l'evidència al dia a dia

La Comissió de Salut i Medi Ambient de la Vall d'Hebron treballa per portar l'evidència científica a la pràctica, al dia a dia. Un dels seus reptes és conscienciar població i sanitaris i, amb aquest objectiu, Bañeras subratlla la necessitat que els currículums dels estudis de l'àmbit de la salut incloguin una assignatura centrada en el medi ambient i els efectes que té sobre la població. "Com a sanitaris, si estem fent el millor per a la vida i la salut de la població, la contaminació és un factor implicat i, per tant, hem d'estar-ne informats i tenir eines per donar recomanacions específiques", assegura aquest cardiòleg. En aquest sentit, aposta per la creació d'unitats dins els hospitals formades per altres professionals de l'àmbit, com ambientòlegs o biòlegs.

Un altre repte és aconseguir que la contaminació es vegi com un factor de risc de malalties i que, per tant, s'inclogui en les històries clíniques dels pacients, de la mateixa manera que es recullen altres factors com, per exemple, si el pacient fuma o té hipertensió. "El repte és veure quin percentatge d'exposició tenen els pacients a la contaminació", assenyala.

El tercer objectiu de la comissió és donar indicacions per ajudar la població i, en aquest sentit, també, assessorar els polítics. Bañeras explica que alguns pacients pregunten si poden fer esport a l'aire lliure durant pics de contaminació o si és millor que caminin per un lloc o un altre, segons els índexs de pol·lució. Davant d'aquestes preguntes, el metge assenyala que no es pot tractar a tothom igual: "Hem d'individualitzar, i la comissió està buscant de quina manera l'evidència científica es pot transmetre a cada persona".

stats