Prepareu els paraigües: arriben pluges generals i neu al Pirineu

Dues tongades de precipitacions fins al cap de setmana seran un bàlsam en plena sequera

2 min
Una vianant un dia de pluja a Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa meteorologia ens porta molt bones notícies enmig de la gran i històrica sequera que patim: entre divendres i el cap de setmana la pluja visitarà tot el territori i la nevada serà destacada a la cara sud del Pirineu. Segons els models meteorològics, fins a dos fronts actius travessaran Catalunya i provocaran dues tongades de precipitacions generals. Caldrà tenir el paraigua a prop com ben poques vegades passa últimament, ja que seran unes precipitacions molt benvingudes que no solucionaran ni de bon tros la sequera però que permetran nodrir les reserves de neu al Pirineu i regar els boscos i camps de tot el país. Tot és començar.

Canvi important de temps

El canvi de temps es començarà a notar dijous a última hora amb els primers ruixats entre el nord del País Valencià i les Terres de l'Ebre. Durant la matinada i el matí de divendres una primera tongada de ruixats regarà tot el territori de manera força ràpida. Al Pirineu nevarà a partir d'uns 1.200 o 1.300 metres aproximadament, localment per sota.

El segon front serà probablement el més actiu i ens afectarà de cara a dissabte. Serà una jornada plujosa, especialment al nord del país i a les Balears, amb nevades destacades a tota la cara sud del Pirineu a partir d'uns 1.200 metres. A la tarda s'aniran obrint clarianes pel sud i la precipitació anirà a menys.

Quanta pluja i neu caurà?

A partir dels mapes actuals, amb aquests dos episodis de precipitacions es poden acumular entre 10 i 30 l/m² a la majoria de les comarques. No obstant això, a la zona del Montseny i en punts de la cara sud del Pirineu i el Prepirineu es poden assolir o superar els 50 l/m².

Pel que fa a la neu, es podrien acumular 20 o 30 centímetres de neu nova a les cotes altes, sobretot al Pirineu de Lleida. Ara bé, alguns mapes indiquen que aquestes xifres podrien superar-se de manera local. En tot cas, serà una nevada molt benvinguda a la cara sud pirinenca, on hi haurà més neu ara que en tot aquest hivern excepcionalment càlid i sec.

L'efecte de les pluges als pantans

La gran pregunta d'aquest canvi de temps és clara: les pluges faran pujar el nivell dels pantans? La resposta és que probablement no serà així. La raó la trobem en el fet que no estem parlant de quantitats molt importants de pluja i com que hi ha tanta sequera els primers litres són absorbits ràpidament per la vegetació abans que puguin arribar a rius i rieres.

A més cal tenir en compte que la principal zona on s'esperen més precipitacions és el Pirineu, on majoritàriament seran en forma de neu. Això és una bona notícia perquè millorarem les reserves de neu de cara al desgel de la primavera, però aquesta aigua quedarà de moment emmagatzemada a la muntanya.

Per tant és molt probable que aquest canvi important de temps tan sols aspiri a frenar el descens continuat de les reserves d'aigua als pantans de les conques internes, que actualment estan per sota del 15%, però difícilment les farà pujar.

Fan falta encara molts temporals de pluja i més generosos, però sembla que estem en ratxa per lluitar contra la greu sequera. Les previsions a llarg termini ja indicaven un març més plujós, i sembla que es compliran. L'expectativa és que l'arribada de la primavera vingui acompanyada de molta més pluja.

stats