Transició energètica

Un efecte inesperat de la invasió d’Ucraïna: per què la UE pot contaminar molt més?

La febre del gas liquat creada per la guerra pot disparar les emissions un 32%, segons Greenpeace

3 min
Una terminal de gas natural liquat a Wilhelmshaven, Alemanya.

Brussel·lesDes de l'inici de la guerra d'Ucraïna els dirigents de la Unió Europea repeteixen sense parar que cal acabar amb la dependència del gas rus i aprofitar la crisi energètica per accelerar d'una vegada per totes la transició verda. Volen tirar endavant diferents iniciatives per potenciar el desplegament de les renovables, com la reforma del mercat elèctric, i l'autosuficiència energètica del Vell Continent. També han elevat la quota de renovables del 32% al 42,5% com a objectiu per al 2030. Tot plegat per assolir els seus ambiciosos objectius climàtics: reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle almenys en un 55% d'aquí fins al 2030 i assolir la neutralitat climàtica el 2050.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Però la transició energètica no s'està produint al ritme que la Unió Europea desitjaria i per substituir gran part dels combustibles fòssils que abans de l'inici de la guerra arribaven de Rússia, els Vint-i-set estan important gas natural liquat (GNL) d'altres parts del món. A més, a mitjà i a llarg termini encara planegen importar-ne més i incrementar les plantes de regasificació del GNL. Ara mateix se n'estan construint vuit arreu d'Europa i se n'han proposat 38 més. Si aquests plans es duen a terme, segons denuncia un informe de Greenpeace publicat aquest dijous, provocarien un increment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de fins a 950 tones de diòxid de carboni (CO₂) a tota la Unió Europea cada any. És a dir, un 32% més del que es va alliberar el 2019.

Tot i que el GNL genera menys emissions que altres combustibles fòssils, com el carbó o el petroli, no deixa de ser contaminant. Més enllà del consum energètic que suposa el seu transport, el procés de liquar-lo i regasificar-lo també allibera grans quantitats d'emissions de CO₂ i metà a l'atmosfera. Per aquest motiu, Greenpeace critica que la Unió Europea opti pel GNL com una alternativa al gas que arribava per gasoducte en comptes d'espavilar-se a potenciar l'eficiència energètica i el desplegament de les renovables. "No pot ser que no hi hagi encara una data d'eliminació gradual del gas fòssil, els governs han de liderar la lluita climàtica", demana una de les portaveus de l'entitat ecologista, Silvia Pastorelli.

Les gasístiques treuen profit de la guerra

L'informe de Greenpeace també assegura que les grans empreses gasístiques s'estan "beneficiant" de la guerra d'Ucraïna i de la crisi energètica que se n'ha derivat. Critica que el "sistema energètic serveix als interessos dels contaminants i no de les persones" i que "aprofiti" la situació de debilitat actual en matèria d'energia d'Europa per "firmar contractes que estaran vigents entre quinze i vint anys". A més, l'entitat adverteix que la majoria dels contractes i projectes relacionats amb la indústria gasística que estudia la Unió Europea "no estarien operatius a temps d'abordar l'escassetat actual d'energia".

També denuncia que els Estats Units estan traient profit del conflicte d'Ucraïna i que ha augmentat de manera considerable la venda de gas a Europa. Només el 2022 les exportacions estatunidenques d'aquest tipus de combustible fòssil al Vell Continent van augmentar un 140%. França és el país europeu que va rebre més GNL provinent dels EUA, prop d'un 25%, seguida de molt a prop del Regne Unit i Espanya, que té el 25% de les plantes de regasificació de la Unió Europea.

A més, Washington també preveu duplicar la seva capacitat de GNL, fins a arribar als 439 bcm anuals, l'equivalent a les emissions de 393 milions de cotxes. D'aquesta manera, només els EUA ja superarien els límits d'emissions de tota la indústria mundial del GNL que l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) s'ha posat com a objectiu el 2030.

Més contaminació als EUA

D'altra banda, Greenpeace també alerta dels danys que causa per als ciutadans estatunidencs l'extracció del GNL, que es fa amb el mètode del fracking, i les plantes de liquació. L'informe assegura que ha provocat un empitjorament de la qualitat de l'aire i de les aigües pròximes a aquestes terminals, així com s'hi ha registrat un percentatge més elevat de gent amb malalties respiratòries, problemes de naixement i càncers. També contraposa que, mentre que la Unió Europea prohibeix el fracking en el seu territori per extreure gas, el potenciï als Estats Units al comprar-li grans quantitats de GNL.

stats