Energia

Repsol guanya la primera batalla amb Iberdrola per les acusacions d'ecopostureig

Autocontrol rebutja les acusacions de l'elèctrica a la petroliera per publicitat enganyosa

2 min
Josu Jon Imaz (repsol) i Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola)

BarcelonaRepsol guanya el primer assalt en les acusacions per part d'Iberdrola, que considera que la campanya de combustibles renovables de la petroliera és publicitat enganyosa. El jurat d'Autocontrol, l'Associació per a l'Autoregulació de la Comunicació Comercial, ha desestimat íntegrament una reclamació d'Iberdrola contra Repsol i, fins i tot, estableix que l'elèctrica que presideix Ignacio Sánchez Galán haurà de pagar les despeses judicials que es puguin derivar del procediment.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La reclamació va ser presentada el 19 de gener passat per Iberdrola contra una publicitat difosa a televisió, premsa i internet per Repsol en què es promocionen els seus nous combustibles renovables. Aquest és el text: "La qualitat de Repsol, ara 100% renovable. A partir de residus orgànics. Ja disponible a més de 50 estacions de servei i a final d'any a 600" i "Nous combustibles 100% renovables de Repsol".

Iberdrola considerava que aquesta publicitat resultava "contrària al principi de veracitat, i, per tant, contrària a la norma 14 del Codi de Conducta Publicitària d'Autocontrol" i que era "enganyosa o idònia per induir a error". A parer seu generava la impressió que tota l'activitat i productes de Repsol ara era 100% renovable. L'elèctrica posava en dubte la veracitat de l'origen 100% renovable d'aquests combustibles i que els poguessin utilitzar tots els vehicles.

Autocontrol, però, rebutja tots aquests arguments en estimar que la publicitat compleix amb tota la normativa. El jurat d'Autocontrol, en la seva resolució, creu que no sembla probable que un consumidor conclogui "que actualment tots els combustibles Repsol són 100% renovables, ja que això significaria admetre que fora de les cinquanta estacions de servei de Repsol que actualment compten amb combustibles renovables, les restants estacions de servei no comercialitzen combustible". A més, l'organisme considera que "no hi ha prova de la qual es pugui deduir que les conseqüències derivades de l'ús dels combustibles promocionats són substancialment diferents –en termes de consum– que les derivades del consum de combustibles fòssils".

L'organisme estableix que Repsol trasllada "de manera clara i inequívoca el missatge segons el qual es promociona una nova categoria de combustibles, que es podran trobar juntament amb els tradicionals d'origen fòssil, i que en l'actualitat no estan disponibles a totes les estacions de servei Repsol, sinó només a cinquanta". També estima que Iberdrola "no ha aportat cap prova de la qual es pugui desprendre cap element que permeti posar en dubte el caràcter renovable dels nous combustibles de Repsol".

Procediment judicial

Aquesta resolució es produeix quan encara està pendent de resolució la demanda que va presentar al febrer Iberdrola contra Repsol al jutjat mercantil número 2 de Santander per "competència deslleial i publicitat enganyosa", en considerar que havia incorregut en greenwashing o ecopostureig.

Iberdrola va anar a un jutjat de Cantàbria perquè, d'acord amb la normativa processal, quan es demanden empreses amb diferents domicilis socials, el demandant pot triar el lloc de qualsevol d'aquests domicilis. En aquest cas, la societat competidora d'Iberdrola en la venda de llum i gas, Repsol Distribuïdora d'Electricitat i Gas, té el domicili social a Santander.

stats