10/07/2015

José Antich busca finançament per a un nou digital catalanista

3 min
José Antich va ser director de La Vanguardia entre el març del 2000 i el desembre del 2013. Fins a l’1 de juny era corresponsal diplomàtic a París.

BarcelonaL’exdirector de La Vanguardia José Antich busca entre sis i vuit milions d’euros per impulsar un nou diari digital en català. El periodista situa el llançament del mitjà el primer trimestre de l’any que ve, condicionat a la campanya de recollida de fons, que tindrà dos fronts: el micromecenatge i la recerca d’accionistes individuals o institucionals. De moment Antich ja ha constituït una empresa, Grup Les Notícies de Catalunya SL, amb 30.000 euros com a capital inicial, tot i que la previsió és ampliar-lo “de manera molt significativa” amb els diners de la indemnització rebuda del rotatiu del grup Godó, segons explica el mateix Antich a l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El futur mitjà encara no té nom. “El projecte encara està en fase embrionària”, admet el periodista, que espera formar un equip d’entre 30 i 50 persones. El diari tindrà vocació generalista, tot i que se centrarà sobretot en política i economia, però també en la ciutat de Barcelona i el futbol, sobretot a partir de la marca Barça. Hi haurà opinió, però es vol que la informació sigui el principal atractiu. La pròxima notícia que aparegui sobre aquesta nova web podria venir de l’àmbit del disseny, ja que Antich està buscant un fitxatge de primera línia per concebre el look del portal.

Els redactors escriuran en català, però se’n farà una edició en castellà amb continguts traduïts. El diari serà gratuït, tot i que Antich estudia de quina manera es pot compensar els subscriptors. “Una possibilitat és, per exemple, l’edició en paper d’alguns continguts”, explica. El digital inclourà publicitat i s’estan buscant aliances amb algun mitjà. De moment el seu impulsor s’ha reunit amb diversos propietaris de grups mediàtics, però no hi ha cap acord tancat.

Pel que fa a l’orientació política del mitjà, Antich l’emmarca dins del “catalanisme transversal” i aclareix que es tracta “no del catalanisme de fa 5 o 8 anys, sinó del catalanisme del segle XXI, la qual cosa vol dir que el diari està disposat a acompanyar Catalunya fins allà on el país decideixi que vol anar”. El periodista reivindica haver liderat el projecte de llançar l’edició en català de La Vanguardia i considera que ara cal fer el camí invers, començant pel català però tenint també un peu en el mercat en castellà.

Antich, a Twitter

De moment el periodista s’ha llançat a l’arena de Twitter, on fins no fa gaire no havia participat. Des de la seva estrena a la xarxa social, el 2 de juny, suma més de 7.500 seguidors. El seu segon tuit era una declaració d’intencions sobre la seva relació amb el diari que va dirigir entre el març del 2000 i el desembre del 2013. “Molt content de ser aquí, amb vosaltres. Avui, La Vanguardia, lejos, lejos ”, escrivia en un missatge que evocava l’article censurat pel diari a Albert Sánchez Piñol, titulat Zarzalejos, lejos, lejos.

Des de la seva destitució com a director, Antich va ocupar la plaça de corresponsal diplomàtic del diari a París, deslligat d’obligacions relacionades amb l’actualitat. El seu relleu va suposar un gir en la línia editorial del diari, que s’havia obert a postulats més sobiranistes i que amb el nomenament de Màrius Carol com a director ha rectificat cap a posicions més moderades.

El nou mitjà encapçalat per Antich espera trobar un model anàleg al que han seguit diaris espanyols com Eldiario.es, situat al centreesquerra, o el futur El Español, de Pedro J. Ramírez, l’exdirector d’ El Mundo, en l’àmbit del centredreta. De fet, tot i l’antagonisme professional i ideològic dels dos exdirectors, la seva singladura després de ser destituïts va per camins similars.

stats