L’inefable advocat Saul Goodman descobreix avui el seu passat

S’estrena ‘Better call Saul’, que explica fets de sis anys abans de ‘Breaking bad’

Avui s’estrena Better call Saul, la sèrie que vol estirar l’èxit de Breaking bad en forma de spin-off i que explica els inicis de l’advocat Walter White abans de convertir-se en l’implacable (però covard) Saul Goodman. A més a més, l’estrena serà doble. Diumenge s’emetrà l’episodi Uno i l’endemà Mijo a la cadena americana AMC. A Espanya la sèrie arribarà un dia després, a Movistar Series, el nou canal de la plataforma de pagament de Telefónica, que l’ha comprat en exclusiva.

La primera temporada, desenvolupada pel creador i el productor de la sèrie mare, Vince Gilligan i Peter Gould, respectivament, constarà de deu episodis i ja se n’ha confirmat una segona amb tretze capítols que veuran la llum l’any que ve.

La veritable identitat de Goodman

L’any 2002 James McGill (Bob Odenkirk), que amb el pas del temps assumirà la identitat de Saul Goodman, és un advocat a temps parcial i amb múltiples contactes al món criminal. El Jimmy domina la llei i aprofita les esquerdes del sistema per treure’n el màxim benefici. La història, situada a Albuquerque, narra les seves peripècies, que l’acabaran portant a treballar per al narcotraficant més important de Nou Mèxic.

L’altra cara familiar serà Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks). A Breaking bad feia algunes feines brutes per a Saul Goodman i era el seu home de confiança, però a Better call Saul no comencen amb bon peu. De moment, gràcies a les prèvies que ha emès la cadena televisiva, se sap que el Mike treballa al pàrquing del jutjat on va el protagonista. La resta de personatges que envolten Jimmy McGill no procedeixen de l’original. “Hi ha moltíssims advocats i lladres, serà una gran sorpresa”, assenyala Gould.

Però no tot serà nou. Hi ha algunes característiques que seran familiars per als fans. La narració interrompuda amb salts en el temps i el paper de la música i el silenci en són els grans exemples. Better call Saul cuida els detalls amb la mateixa cura que Breaking bad, encara que la intenció és que sigui “tan diferent com sigui possible”, remarquen Gilligan i Gould. “És important que no sembli una còpia”, asseguren. Tot i això, la sèrie comença amb vuit minuts de seqüències sense diàleg, cosa que permet preveure per on van els trets i no s’allunyen de la sèrie original.

Vince Gilligan descriu així la sèrie: “És com un examen sobre per què som bons i per què escollim ser bons”. En aquest marc, Bob Odenkirk confessa que el resultat que apareixerà a la petita pantalla serà “un 85% drama i un 15% comèdia”. Una vegada escrit l’episodi pilot els creadors van voler aportar més matisos al personatge del barroer advocat i l’actor protagonista hi va estar d’acord.

Darrere de l’expectació dels seguidors de la sèrie protagonitzada per Bryan Cranston s’hi amaguen els dubtes i la por a fracassar que tenen els seus autors. L’esperança és que Better call Saul segueixi els passos de Fraiser i, ara per ara, les primeres crítiques han sigut positives.