Preacord a Catalunya Ràdio per a l'equiparació salarial amb TV3

El comitè d'empresa i la direcció de la CCMA pacten aplicar-la retroactivament des de l'1 de gener d'aquest any

El comitè d'empresa de Catalunya Ràdio i la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han tancat un preacord que, si s'acaba formalitzant, permetria donar compliment a una de les reivindicacions més antigues dels treballadors de l'emissora pública: l'equiparació de les seves condicions laborals i salarials amb les de la plantilla de TV3.

L'acord suposaria que els treballadors de Catalunya Ràdio s'adhereixin al conveni col·lectiu de la televisió pública, signat l'octubre del 2015 –i actualment en ultraactivitat, una fase que es pot allargar fins al 31 de desembre de l'any que ve– i al qual ja es va incloure des d'un primer moment el personal dels serveis corporatius i els de l'àmbit tecnològic de la Corporació. Els empleats de Catalunya Ràdio, doncs, van ser els únics que en van quedar fora. De fet, fa més de tres anys que l'emissora no té conveni col·lectiu: l'anterior va completar el seu període d'ultraactivitat el 31 de gener del 2014. Des de llavors, però, les condicions laborals i salarials s'han mantingut.

Segons han informat conjuntament el comitè i la direcció en un comunicat, totes dues parts s'han posat d'acord a formalitzar l'adhesió de la plantilla de Catalunya Ràdio al conveni de TV3 l'1 de setembre del 2018, tot i que el preacord també preveu que, pel que fa estrictament a les condicions salarials, els efectes de la incorporació al conveni s'apliquin de forma retroactiva des de l'1 de gener d'enguany. Així mateix, s'ha acordat que l'adhesió al nou conveni no suposi, per a cap treballador, "una pèrdua retributiva en el còmput global".

Segons fonts de la Corporació, les noves condicions salarials de Catalunya Ràdio faran que la despesa en sous augmenti en 1,7 milions d’euros, en un moment en què, a manca de més finançament, tant des de la CCMA com des del sector audiovisual s’ha assenyalat la necessitat de gastar menys en aquest capítol (que actualment s’emporta el 54% del pressupost) per poder invertir més en la compra de continguts.

Abans que es pugui posar en pràctica el preacord, però, caldrà que el ratifiquin tant l'assemblea de treballadors de Catalunya Ràdio com el consell de govern de la CCMA, i que li donin el vistiplau també la comissió de retribucions i despeses del personal de la Generalitat i els departaments de Governació (que té competències en matèria de funció pública) i d'Economia (responsable dels pressupostos de la Generalitat). En tot cas, el comitè i la direcció de la Corporació han mostrat la seva "satisfacció" per haver assolit un preacord que ha de permetre "l'equiparació plena" dels treballadors de la ràdio amb els de la televisió.

La CCMA s'havia compromès a equiparar els sous de Catalunya Ràdio amb els de TV3 l'any 2014, quan els treballadors de l'emissora van acceptar una rebaixa salarial d'un 2,5% de mitjana amb la condició que el 2017 les condicions fossin les mateixes a tots dos mitjans. De fet, des del 2013 la ràdio i la televisió públiques formen part d'una única empresa, CCMA SA, formada a partir de la fusió de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio. Tot i així, els treballadors d’un i altre mitjà han seguit negociant les seves condicions per separat.