Televisió
Mèdia 11/12/2012

El Suprem declara nul·les les adjudicacions de llicències de TDT de l'estiu del 2010

El govern espanyol va atorgar un múltiplex a cada operador sense el concurs públic necessari. La decisió no afectarà els canals ja existents

Ara
2 min
La imatge mostra un repetidor de TV3 al País Valencià. El Congrés  ha admès a tràmit la iniciativa que vol legalitzar-hi les emissions.

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha anul·lat aquest dimarts l'adjudicació de llicències de TDT que va aprovar el consell de ministres del 16 de juliol del 2010, que va atorgava un múltiplex sencer a cadascun dels operadors existents en aquell moment: Antena 3, Telecinco, Sogecable, La Sexta, Veo7 i Net TV. El tribunal ha estimat parcialment el recurs interposat per l'empresa Infraestructuras y Gestión 2002 i ha dictaminat que el govern espanyol, presidit aleshores per José Luis Rodríguez Zapatero, va incomplir la llei general de la comunicació audiovisual, que havia entrat en vigor dos mesos abans i que establia que els nous canals s'haurien d'assignar mitjançant la convocatòria d'un concurs públic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En aquella ocasió, el govern espanyol va prescindir d'aquest pas emparant-se en el Reial Decret que regulava l'apagada analògica de l'abril d'aquell any i que indicava –com a mesura transitòria– que els operadors existents en aquell moment podrien accedir a un múltiplex complet –és a dir, a quatre canals de TDT– simplement si ajudaven l'executiu en la promoció i el desenvolupament de la nova tecnologia, cosa que tots van complir.

Segons el Suprem, "no és possible admetre" que després que va entrar en vigor la llei audiovisual, el govern espanyol va continuar "desenvolupant previsions reglamentàries que corresponen a una regulació anterior, al marge de les exigències contingudes" en aquest text legal i "en contradicció material" amb aquesta disposició. Amb tot, però, el Tribunal considera que d'aquesta irregularitat no es deriva que els canals que han nascut arran d'aquell repartiment de llicències se n'hagin de veure afectats, de manera que els operadors podran continuar emetent per totes les freqüències de què disposen. Això sí, la sentència adverteix que aquell procés d'adjudicació "podria ser impugnat", la qual cosa podria tenir conseqüències notables sobre el panorama televisiu actual.

stats