Mitjans públics
Mèdia 17/09/2014

TV3 i Catalunya Ràdio unifiquen les seves corresponsalies internacionals

La CCMA tindrà professionals de forma permanent a Berlín, Buenos Aires i Moscou

Ara
3 min

BarcelonaTV3 i Catalunya Ràdio compartiran a partir d'ara la major part dels seus corresponsals. Després que al gener Joan Carles Peris fos nomenat corresponsal de tots dos mitjans a París, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) aplicarà aquesta mateixa estratègia a les corresponsalies que té repartides pel món, amb l'objectiu d'"impulsar la creació i difusió de continguts de manera transversal" i d'"assolir més eficiència en un context comunicatiu cada cop més competitiu", la qual cosa permetrà "millorar el servei sense incrementar la despesa", diu la CCMA en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, al llarg d'aquest trimestre s'anirà definint la nova xarxa de corresponsals internacionals de la Corporació, que des de l'estiu de l'any passat està constituïda en una única societat. L'actual corresponsal de TV3 a Londres, Carles Costa, seguirà a la capital britànica però ocuparà el càrrec també per a Catalunya Ràdio, mentre que Oriol Serra –fins ara corresponsal de l'emissora en aquesta ciutat– es traslladarà a Berlín, on la CCMA obrirà una nova corresponsalia permanent.

De fet, aquest és l'únic desplaçament que es produirà, ja que en la resta de casos seran els mateixos professionals que cobrien la informació només per a un dels dos mitjans els que assumeixin també les noves tasques. Així, Eduard Rubió i Joan Biosca, que fins ara eren corresponsals de Catalunya Ràdio a Roma i a Buenos Aires, respectivament, s'hi quedaran però treballaran també per a TV3, mentre que Sergi Vicente i Albert Elfa es mantindran a Pequín i Jerusalem però s'ocuparan també de fer cròniques per a l'emissora. Properament està previst obrir una corresponsalia a Moscou, tot i que per ara no s'ha anunciat qui se'n farà càrrec.

Pel que fa a Brussel·les i Washington, les corresponsalies també s'unificaran, tot i que "pel volum d’activitat i informació que generen", s'ha optat per mantenir-hi dues persones a cadascuna, que en principi seguiran treballant per un per a la ràdio i l'altre per a la televisió, per bé que "amb un model de màxima coordinació". Així, Francesc Serra (TV3) i Jaume Masdéu (Catalunya Ràdio) continuaran a la capital europea i Raquel Sans (TV3) i Xavier Vilà (Catalunya Ràdio) a la dels Estats Units.

"L'eix vertebrador d'aquesta iniciativa comporta implementar la millor manera de compartir informació i recursos, tot mantenint o millorant el nivell de qualitat, en la línia impulsada per la CCMA d'un model empresarial basat en una única societat de mitjans que ha de potenciar els continguts multiplataforma, atenent a les dinàmiques de consum actuals i superant la gestió tradicional de mitjans", diu la Corporació. I afegeix: "Amb aquesta acció es vol millorar la complementarietat de l’oferta, unicitat editorial i assolir un nivell màxim d’interacció, cooperació i mobilitat tot aprofitant els avantatges de cada mitjà per donar la informació de la millor manera possible". Segons la CCMA, amb aquest nou model "racionalitza i reforça la presència exterior dels seus mitjans peroferir una cobertura més sòlida i estable, amb més capacitat de reacció arreu del món".

Malestar dels treballadors

Poc després que la CCMA anunciés aquesta redistribució dels corresponsals, el comitè d'empresa de Televisió de Catalunya ha emès un comunicat per lamentar que amb aquesta mesura la Corporació "aprima" les corresponsalies existents. "L'experiència de treballar amb aquest format ja la tenim a París, on, a causa de les exigències informatives simultànies de TV3 i Catalunya Ràdio i dels seus canals continus, ha comportat un deteriorament de la qualitat del producte informatiu", diu el comitè. Els representants dels treballadors expliquen que han traslladat a la direcció la seva opinió, segons la qual "la confluència de corresponsalies, treballant conjuntament els dos equips, seria el model necessari almenys a París i a Londres", tal com passarà a Brussel·les i Washington.

D'altra banda, el comitè d'empresa assenyala que la unificació de corresponsalies "suposa rescindir els contractes mercantils" dels actuals corresponsals de Catalunya Ràdio a Berlín, Jerusalem, Moscou i Pequín, i lamenta també que els corresponsals de Pequín i de Buenos Aires segueixin tenint contractes no laborals.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el consell professional de TV3, que considera una "bona notícia que s'obrin noves corresponsalies i s'ampliï la cobertura del territori" però mostra el seu descontentament amb el fet que una sola persona hagi de treballar per a dos mitjans simultàniament. "Creiem que repercutirà negativament en la qualitat de la informació i en la possibilitat de fer treball de camp i reportatges de proximitat. Correm el risc de reduir la presència a l'estranger a un periodista fent el paper de bust parlant", alerta el consell en un comunicat.

Aquest òrgan recorda que "la delegació unificada de París es va posar en marxa com una prova pilot" i lamenta que "ara el model de corresponsalies unificades s’estengui sense haver tingut en compte aquesta experiència i els problemes que s’han generat".

stats