Una abraçada en temps de covid, World Press Photo del 2021

4 min
La foto guanyadora del World Press Photo

L'escalf d'una abraçada que s'obre pas entre plàstics protectors i mascareta és la imatge guanyadora del World Press Photo d'aquest any, en una edició marcada inevitablement per la pandèmia. Protagonitzen la imatge una àvia brasilera de 85 anys i una infermera de la residència de gent gran on viu. L'àvia va haver d'esperar cinc mesos per al confort físic d'una de les infermeres, després que es decretés el mínim contacte entre residents i personal sanitari. El fotògraf que va captar la imatge és el danès Mads Nissen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En la categoria d'afers contemporanis, una imatge presa al Iemen pel fotògraf argentí Pablo Tosco s'ha endut el primer premi. S'hi veu la Fàtima, mare de nou fills, pescant amb un dels seus plançons a la barca que va comprar poc després que la guerra devastés el seu poble, en una crisi humanitària que l'Unicef considera la més greu actualment al planeta. Pel que fa a sèries, dins d'aquesta categoria, el primer premi és per al fotògraf rus Alexei Vasilyev, que va capturar el rodatge d'un film a Iakutsk, on les temperatures baixen per sota dels 50 graus negatius i converteixen l'empresa de rodar una pel·lícula en una gesta èpica.

la fotografia Doctor Peyo and Mister Hassen, guanyadora del segon premi en la categoria de temes contemporanis

El certamen també tria sèrie fotogràfica de l'any. Antonio Faccilongo és qui s'alça amb el premi per Habibi, una col·lecció d'històries d'amor que tenen com a teló de fons l'inacabable conflicte entre israelians i palestins. El treball posa èmfasi en com les famílies palestines pateixen una minva dels seus drets reproductius, alhora que se'n denigra la dignitat.

Una de les categories era la de notícies d'actualitat. La fotògrafa Evelyn Hockstein, del Washington Post, va convèncer el jurat amb la seva imatge, en què es veu un home blanc protestant per la retirada del Memorial de l'Emancipació de Lincoln Park mentre una noia jove negra aguanta el xàfec, impassible. I, entre tots dos, l'estàtua de la discòrdia amb l'expresident americà i un afroamericà de genolls als seus peus. L'explosió a Beirut de l'any passat, captada per la càmera de l'italià Lorenzo Tugnoli, s'emporta el primer premi, en el subapartat de sèrie fotogràfica.

'Habibi', millor sèrie fotogràfica

El World Press Photo ha tingut sempre un vessant mediambientalista i, en aquesta ocasió, la fotografia escollida és una imatge de Ralph Pace, dels Estats Units, d'un lleó marí californià jugant sota l'aigua amb una mascareta que algun incívic ha llençat. En aquest apartat, una sèrie sobre la indústria porcina del fotògraf basc Aitor Garmendia s'ha endut un tercer premi. També hi ha apartat de natura i, en aquest cas, el català Luis Tato s'ha endut un tercer premi per una sèrie de fotografies sobre la invasió de llagostes a l'est de l'Àfrica. La guanyadora, pel que fa a imatge individual, ha sigut Ami Vitale, de la CNN, per una instantània sobre el rescat de girafes a Kènia. I el fotògraf extremeny Jaime Culebras obté un tercer premi per la fotografia dels capgrossos d'una granota en una gota d'aigua suspesa d'una fulla d'un bosc tropical als Andes. En total, doncs, tres tercers premis –tots en àrees de natura o medi ambient– per a fotògrafs d'arreu de l'Estat.

Rescat de jirafes a Kènia, en la fotografia guanyadora en la categoria de natura.

En l'apartat de retrats, el rus Oleg Ponomarev ha guanyat el primer premi per l'abraçada que fa la Maria, una noia russa, a l'Ignat, el seu xicot transgènere, que està afrontant una transició de gènere. La imatge, i la història de bullying que té al darrere, denuncia la repressió al col·lectiu LGTBIQ+ al país.

'Transició', guanyadora en la categoria de retrats.

Pel que fa als esports, la imatge guanyadora és una composició geomètrica de troncs apilats a Munic, Alemanya, i un escalador que els escala com a part del seu entrenament, sense arnesos ni cordes de seguretat. La fotografia, de l'australià Adam Pretty, té també un rerefons covid, ja que il·lustra el tancament de centres esportius per les mesures de confinament i distància física aplicades durant l'emergència sanitària.

El jurat internacional també ha atorgat premis en la categoria de muntatges interactius. Aquest any el premi ha recaigut en una peça del Washington Post que reconstrueix els set dies de protestes a Minneapolis després de la mort de George Floyd, en un cas de brutalitat policial. Els autors són Holly Bailey, Matt Daniels i Amelia Wattenberger.

El certamen va rebre 74.470 imatges de 4.315 professionals. En total s'han donat premis a 45 fotògrafs de 28 països diferents. 35 dels guardonats ho eren per primer cop.  

stats