Mèdia 21/06/2019

Absolen els quatre responsables de Series Yonkis acusats de vulnerar la propietat intel·lectual

La jutge assenyala que la web no incloïa contingut piratejat, sinó només enllaços

Agències
2 min
Els responsables de Series Yonkis s’asseuen al banc dels acusats

MúrciaLa titular del jutjat penal número 4 de Múrcia, Isabel María Carrillo Sáez, ha absolt aquest divendres els quatre antics administradors del portal Series Yonkis, que estaven acusats d'un delicte contra la propietat intel·lectual. La sentència considera que les webs seriesyonkis.es, peliculasyonkis.es i videosyonkis.es "no contenien cap tipus de contingut audiovisual, sinó que es limitaven a la publicació dels enllaços que conduïen a altres servidors on s'allotjaven les obres".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En concret, la resolució considera provat que les pàgines administrades pels quatre acusats (Alberto García Sola, que va crear Series Yonkis el 2007, i David Martínez, Jordi Tamargo i Alexis Hoepfner, que van comprar els portals l'any 2010) contenien enllaços classificats segons diferents criteris, en alguns casos acompanyats de sinopsis de l'obra audiovisual i de la seva caràtula, i un fòrum de discussió. Aquests enllaços redirigien els usuaris a megaservidors externs (principalment, Megavideo i Megaupload), "on terceres persones no identificades havien allotjat obres audiovisuals protegides per drets de propietat intel·lectual".

La jutge destaca també que "no s'ha obtingut cap evidència" que cap dels acusats "hagués accedit al megaservidor per pujar el contingut d'alguna pel·lícula l'enllaç de la qual aparegués després allotjat a la seva pàgina web". A més, diu la resolució, no consta que cap d'ells obtingués ingressos econòmics directes derivats del nombre de descàrregues del material audiovisual protegit, sinó que els beneficis anaven a parar, en tot cas, a la persona que havia pujat el contingut al servidor. "Els ingressos rebuts eren beneficis indirectes derivats de la publicitat apareguda en les pàgines web en forma de finestres emergents o de bàners".

En opinió de la jutge, els fets jutjats, que es van produir entre els anys 2008 i 2014 (quan els responsables dels portals van decidir bloquejar els enllaços), no encaixen en el delicte contra la propietat intel·lectual tal com estava recollit a l'article 270 del Codi Penal fins a la reforma que se'n va fer el juliol del 2015. Segons la normativa aplicable, podia ser subjecte de sanció penal que "reproduís, plagiés, distribuís, comuniqués públicament, totalment o en part, una obra".

Segons Carrillo, la jurisprudència determina majoritàriament que el fet d'enllaçar continguts penjats a un servidor extern no es pot incloure en cap d'aquests supòsits, ni tan sols en el de "comunicar públicament", ja que això representaria una "interpretació extensiva del que en l'àmbit civil es considerava com a tal". En aquest sentit, diu, el fet que la reforma del Codi Penal del 2015 introduís un nou tipus penal que, de forma expressa, criminalitza el fet d'enllaçar continguts oferint llistats ordenats i classificats d'obres "evidencia que aquesta conducta no estava abans sancionada".

La sentència no és ferma i es pot recórrer davant l'Audiència Provincial de Múrcia.

stats