Mèdia 27/05/2016

Agredeixen un equip de TV3 durant una connexió en directe a Gràcia

La Corporació condemna els fets i anuncia que els denunciarà

Ara
4 min

BarcelonaEls periodistes de TV3 Roger Rovira, Enric Oller i Dani Penín van ser agredits aquest dijous a la nit a la plaça de la Revolució del barri de Gràcia de Barcelona mentre feien una connexió en directe per al programa 'Més 3/24'. Mentre Rovira estava informant sobre la cassolada convocada en contra del desallotjament del Banc Expropiat, un manifestant es va acostar a Oller, que duia la càmera, i va clavar un cop de puny a l'aparell.

Aquest divendres al matí, Rovira ha explicat a 'Els matins' com van anar els fets. "[Durant la connexió] apareix una persona que ens comença a increpar i jo percebo que vol arribar fins a l'Enric Oller per impedir que pugui fer el directe. Com que veig que se li acosta, intento apartar aquesta persona, m'empenta, torna a intentar entrar i finalment marxa", ha explicat. A les imatges emeses en directe per TV3, de fet, es veu tota aquesta seqüència i se sent com el periodista es dirigeix a aquest manifestant: "Ei, tranquil! No ens agredeixis, no ens empentis!", li diu.

L'agressor, però, no és la persona que apareix a les imatges, sinó un altre que anava amb la cara tapada. "Mentre passa tot això –ha relatat Rovira– apareix una persona pel costat, encaputxada, i dóna un cop a la càmera que portava l'Enric a l'espatlla. El cop el rep la càmera, però en certa manera és com si el rebés ell, perquè té la càmera enganxada al cos", ha remarcat. Segons el periodista, l'agressor va fugir, però "hi ha algun mitjà de comunicació que va poder gravar l'agressió", de manera que s'intentarà identificar l'autor dels fets gràcies a aquestes imatges.

Segons ha informat TV3 a través de la seva web, l'atac "ha malmès parcialment la càmera" de la cadena. Rovira ha precisat que es van fer malbé el visor i el micròfon d'ambient. El periodista de Catalunya Ràdio Marc Jurado, que també era a la plaça, ha mostrat a través de Twitter una fotografia d'Oller amb la càmera.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha anunciat que presentarà una denúncia per aquesta agressió. En un comunicat, l'ens ha "condemnat" els fets, que qualifica d'"absolutament inadmissibles", i "reclama respecte per la feina de tots els professionals de la informació". Segons la Corporació, l'agressió d'aquest dijous constitueix "un episodi de greu intolerància".

També ha condemnat els fets el Comitè Professional de TV3, que subratlla que l'equip de la cadena desplaçat a Gràcia estava "complint amb el deure d'informar i exercint el dret a la llibertat d'expressió, en un espai públic i degudament identificats". Segons ell, l'agressió és "una acció carregada d'intolerància" que respon al principi "com que no dius el que a mi m'agrada que diguis, t'agredeixo".

Durant la seva participació a 'Els matins', Roger Rovira ha lamentat que els periodistes que aquests dies treballen a Gràcia estan "acostumats a rebre insults, a ser increpats, a tenir moltes dificultats per fer la feina". També ha deixat clar, però, que fins a aquest dijous mai no havien patit "cap cop". "No arriba a una cosa física, més enllà d'algú que t'increpa, et molesta i vol posar la mà davant de l'objectiu", ha explicat.

Durant el 'Telenotícies vespre' de divendres [minut 05.00 del vídeo], ell mateix ja havia estat increpat durant una connexió, quan un manifestant es va apropar al periodista per denunciar una suposada manipulació informativa a TV3: "No teniu vergonya de com doneu les notícies! Sou uns mentiders, no teniu vergonya de com esteu explicant les coses!", se sent durant la connexió. Mentrestant, Rovira intenta apartar amb el braç el manifestant, que en cap moment no arriba a aparèixer al pla.

Una altra periodista de TV3, Marta Catafal, va ser escridassada també en directe el mateix dimecres a la nit, en aquest cas, durant una connexió amb el canal 3/24 uns minuts després de les 23.00 h. Mentre explicava com s'estaven desenvolupant les protestes d'aquell dia, un manifestant es va posar al seu costat per denunciar que "TV3 va manipular les imatges, va posar imatges de Can Vies". Un altre periodista va apartar-lo ràpidament del pla i, malgrat que Catafal va reconèixer que se sentia "increpada" –des de lluny, altres persones també cridaven contra els mitjans de comunicació–, finalment va poder seguir informant.

Efectivament, TV3 havia introduït imatges dels aldarulls que van tenir lloc fa dos anys durant el desallotjament de Can Vies en un vídeo d''Els matins' sobre els fets d'aquesta setmana a Gràcia. TV3 ja ho ha admès i assegura que va ser per error.

També la periodista d'Antena 3 Blanca Basiano va ser increpada en directe dimarts a la nit [minut 30.00 del vídeo]: durant una connexió –en què va assegurar que li havien llançat llaunes i ous–, un manifestant se li va posar al costat mentre cridava "Terroristas, sois los periodistas".

D'altra banda, aquest dijous el periodista de La Directa Jesús Rodríguez va denunciar que havia estat agredit per un mosso durant els aldarulls de la nit anterior.

stats