26/10/2015

Així piula el nou Parlament de Catalunya

3 min

Els diputats de l’11a legislatura encara no s’han posat formalment a legislar, però ja podem conèixer el seu tarannà gràcies a la seva activitat al Parlament informal i virtual de les xarxes socials, i molt especialment a Twitter, que guanya per golejada en presència digital: 117 dels 135 electes són actius en aquesta plataforma. El grup més piulador és el de Catalunya Sí que es Pot (CSQP): els seus 11 diputats tenen perfil a Twitter. A l’altre extrem hi ha la CUP, amb 7 de 10 membres tuitaires.

Els diputats més veterans a Twitter són tres de Junts pel Sí (JxS): Carles Puigdemont, Pere Aragonès i Albert Batalla van obrir els seus perfils fa gairebé vuit anys. Potser hi té a veure que Puigdemont i Batalla són periodistes, encara que actualment fan d’alcaldes. Però un altre periodista, Antonio Baños (CUP), es va resistir a Twitter fins fa menys de tres mesos. De fet, només l’alcaldessa de Vilademuls, Dolors Rovirola, és més novella que Baños: fa menys de dos mesos que piula a través d’aquesta xarxa.

Pel que fa a audiència domina el grup de JxSí no només perquè és el més nombrós de la cambra, sinó perquè els quatre diputats amb més seguidors són seus: Oriol Junqueras en té més de 190.000; a molta distància, la flamant presidenta Carme Forcadell, Raül Romeva i Lluís Llach. Ara bé, la quantitat de seguidors directes no determina el grau d’influència: els diputats amb un índex Klout més alt són els populars Xavier García Albiol i Enric Millo i el socialista Miquel Iceta. Tot i això, caldria saber quina part d'aquesta influència nominal és real i quina és fruit de les trampes a Twitter de les que ha estat acusat el PP.

El diputat més piulador de tots és Joan Coscubiela de CSQP, tant en termes absoluts (porta 63.518 tuits) com relatius: piula una mitjana de 38 cops al dia, gairebé el doble que el segon, el seu company de grup Albano-Dante Fachín.

L’anàlisi de la llista de 117 parlamentaris que he creat a Twitter, fet amb l’ajut del gabinet Data’n’Press, també revela una dada curiosa: 55 diputats tenen el perfil configurat en català i 54 en espanyol; entre ells hi ha tots els del PP i tots els de C’s... excepte dos, que el tenen en anglès.

stats