Mèdia 17/11/2014

El dia que els soldats van deixar les trinxeres per jugar a futbol: l'anunci de Nadal que ha sublevat el Regne Unit

Una cadena de supermercats britànica provoca una allau de queixes per un anunci que recrea el partit de futbol del 25 de desembre de 1914

Ara
2 min

BarcelonaDe la literatura al cine, passant per la televisió, narrar els horrors de les guerres ha fet que molts creadors hagin guanyat fortunes. Però, malgrat tot, un anunci de televisió ha provocat una enorme controvèrsia al Regne Unit. Es tracta de l'anunci de Nadal de Sainsbury's, una de les grans cadenes de supermercats del país. L'espot ha tingut un èxit extraordinari, i s'ha convertit en un èxit viral. Ara bé, que s'hagi tornat viral no vol dir que agradi. Més aviat al contrari: com més es difon, més crítiques provoca. Per què?

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'anunci mostra un dels episodis més emotius de la Primera Guerra Mundial: el moment en què el dia de Nadal del 1914, soldats aliats i alemanys van abandonar les trinxeres per jugar un partit de futbol. Una petita treva en un conflicte absurd i monstruós, que va esborrar del mapa milions d'homes i dones. L'episodi es recreat en un anunci de factura brillant. Una petita joia cinematogràfica de poc més de tres minuts, que transmet un missatge positiu. No hi ha veu en 'off', per què no cal: les imatges parlen per elles mateixes.

El cas és que a milers de persones no els ha agradat que un moment tan intens i dolorós hagi estat utilitzat per vendre ampolles de vi, salsitxes o cols de brussel·les. Les crítiques no han parat d'arribar a les oficines de Sainsbury's, i els diaris en van plens de comentaris negatius, tant de lectors com d'articulistes. Tots ells coincideixen en un mateix punt: utilitzar un moment així amb finalitats comercials traspassa les fronteres del bon gust. Però mentre avança l'onada de crítiques l'anunci no fa més que consolidar el seu èxit viral. I, si més no de moment, la companyia no ha fet cap gest per retirar-lo. De fet, la cadena de supermercats aporta diners a la Legió Britànica, l'entitat encarregada de preservar la memòria dels morts durant els conflictes bèl·lics. La barra de xocolata que un dels soldats es troba en una butxaca de la jaqueta després del partit és a la venda a les botigues, i part dels beneficis es destinen a la Legió. Segons l'empresa, es venen 5.000 barres cada hora arreu del Regne Unit.

Amb l'espectacular, i polèmic, anunci Sainsbury's intenta convertir-se en els guanyadors de la campanya de Nadal als televisors britànics, on aquest any triomfa l'emotiva història de Monty, el pingüí que ha fet que milions de persones d'arreu del món hagin vist l'espot dels magatzems John Lewis.

stats