Crítica TV 13/03/2024

Ayuso i les dues cares de la veritat

3 min
Sandra Golpe a 'Antena3 Noticias' sobre el cas de la parella d'Isabel Díaz Ayuso .

Dimarts, en unes declaracions, Isabel Díaz Ayuso va defensar-se de les acusacions de frau fiscal de la seva parella erigint-se en víctima d’una persecució de l’aparell de l’Estat: “Desde la Moncloa se está llamando a las televisiones pidiendo más madera y pidiendo generar una trama donde hay una inspección a un ciudadano”. Dimecres, els plantejaments informatius de TVE i Antena 3 sobre aquest cas eren tan diferents que evidenciaven dues cares molt diferents de la realitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El Telediario de dimecres al migdia obria amb la notícia de la presidenta de la Comunitat de Madrid: “Ayuso niega que su pareja haya cometido fraude fiscal y asegura que está siendo asediada por los poderes del Estado. Hoy se ha publicado que su novio cobró hasta dos millones de euros en comisiones por contratos de mascarillas”. A continuació incloïen les declaracions d’Ayuso defensant-se en roda de premsa i, després, mostraven la dura confrontació que van mantenir el PSOE i el PP al Congrés. Després incloïen els detalls sobre el presumpte frau fiscal de la parella d’Ayuso. A les imatges deien el seu nom, Alberto González, i n’ensenyaven unes imatges d’arxiu on se’l veia en un concert amb Ayuso. També es feia referència a la compra d’un pis on viu la parella i del Maserati que hauria adquirit després del cobrament de les comissions. El Telediario plantejava que d’aquest context se’n derivava la crispació al Congrés i, aleshores, es feia referència a l’acusació del PP contra Pedro Sánchez per un conflicte d’interessos amb Air Europa que implicaria a Begoña Gómez, la dona del president.

En canvi, a la mateixa edició d’Antena 3 noticias obrien amb el cas Koldo assenyalant el president. “Pedro Sánchez evita responder sobre el caso Koldo”. Sandra Golpe recordava que Sánchez havia fet moltes referències a l’11-M però havia evitat parlar de la trama Koldo. El text de la notícia posava molt d’èmfasi en els presumptes casos de corrupció que afectaven els socialistes. Criticaven a Sánchez que en “en vez de hacer una sesión de control al Congreso ha hecho una sesión de control a la oposición”. Després de mostrar les envestides del president a Núñez Feijóo, Golpe apuntava, amb les seves habituals ganyotes de menyspreu, que “este ha sido el nivel”. I li retreia: “Da la sensación que todo vale”, destacant que Sánchez s’havia remuntat a casos molt antics. I el més rellevant: a continuació presentaven Ayuso no com el detonant sinó com la víctima, la conseqüència del conflicte polític. “El PSOE pone su punto de mira sobre Isabel Díaz Ayuso”, titulaven. Golpe subratllava la percepció de conspiració, subratllant que a Ayuso no li semblava casual que aquella informació hagués aparegut ara. La primera frase que recollien de la seva compareixença en roda de premsa era “Todo está bien. Gracias”. I el més sorprenent era que en cap moment es mencionava el nom de la parella d’Ayuso ni s’ensenyava cap imatge d’ell, com van fer la resta de canals. En canvi, explicaven llargament els vincles de Begoña Gómez amb Air Europa per parlar del conflicte d’interessos de Pedro Sánchez. A la dona del president del govern la posaven en imatge fins a quatre vegades i en reiteraven el nom.

Era inevitable explicar els fets, però era obvi que Antena 3 noticias presentava Ayuso com un subjecte passiu, una conseqüència del mal ambient polític causat pel PSOE. I hi havia una protecció evident de la figura de la parella d’Ayuso. No podem saber si algú de la Moncloa demanava “más madera” contra ella, però, en tot cas, Antena 3 va intentar treure-hi una mica de ferro.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats