16/11/2023

Ayuso, Teresa de Calcuta i la fruita

2 min
LaSexta va fer una llarga anàlisi del moment en què Isabel Díaz Ayuso va insultar Pedro Sánchez des de la tribuna del Congrés.

Dimecres, al Telenotícies vespre de TV3, van recordar el sentit de l’humor que havia posat Pedro Sánchez en algunes de les seves intervencions. I afegien: “No li ha fet tanta gràcia a la presidenta Díaz Ayuso, que ha insultat Sánchez”. I mostraven la imatge on es veia brollar un “hijo de puta” claríssim quan Sánchez la va al·ludir en el seu discurs. Al Telediario de La 1 van ser més explícits: “Muchos leen en los labios de Díaz Ayuso «Hijo de puta» cuando Sánchez la menciona al hablar de corrupción”. I afegien l’aclariment del partit: “En su equipo han tirado de ironía al principio y han asegurado que ha dicho «Viva Teresa de Calcuta». Luego han dicho que es lo mínimo que se merece por la acusación”. A Antena 3 noticias, Vicente Vallés va preferir fer una consideració després d’ensenyar les imatges: “Hay ocasiones en que resulta relativamente sencillo leer los labios. Esta es una de las ocasiones. También hay ocasiones en las que los dirigentes políticos nos dicen que es de color negro aquello que todos hemos visto que es de color blanco. Después de ver lo que todos ustedes acaban de ver, el gabinete de la Comunidad de Madrid ha ironizado al asegurar que la presidenta ha dicho textualmente «Me gusta la fruta». A la presidenta Ayuso le gusta la fruta”. La Sexta, com és habitual, allargava l’anècdota com un xiclet per fer-ho més entretingut. “¿Qué dice Ayuso?”, es preguntaven. I demanaven a l’audiència que no es perdessin cap detall “de lo que hace y dice Isabel Díaz Ayuso”. I després d’ensenyar-nos les imatges, que eren prou evidents, la presentadora insistia amb una exageració: “Lo hemos visto un millón de veces y no podemos asegurar que dice lo que parece que dice. Les ofrecemos otra opción más centrada en el gesto de Ayuso”. Com si fessin una investigació de primer nivell, repetien dos cops la imatge ampliant-la. Després, afegien: “Lo más sorprendente es la versión que nos han dado fuentes del gobierno madrileño a La Sexta”. I calia encara una connexió en directe amb un periodista que s’esperava al carrer per aclarir els fets: “Jaime Rull, en directo: ¿le gusta la fruta a la presidenta de la Comunidad de Madrid?”. I el periodista citava textualment la resposta del gabinet de la presidenta aportant les interpretacions singulars de la lectura de llavis. Després mostraven com li havien preguntat per l’insult a Ayuso quan va abandonar el Congrés. Com que ella no contestava, ampliaven el melodrama entrevistant altres diputats sobre l’insult. Més de dos minuts i mig de notícia per aquell instant.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Telecinco, en canvi, va evitar aquesta anècdota. Tampoc sorprèn, després d’haver-se passat tota la jornada carregant contra Pedro Sánchez i la seva investidura. A Informativos Telecinco van recordar el moment que Sánchez va fer referència a Ayuso i mostraven la imatge de la presidenta de la Comunitat de Madrid a la tribuna de convidats. Però la van tallar just abans que vocalitzés l’insult. Com si no hagués passat res. A uns els agrada la fruita i d'altres en tenen prou amb dos pebrots.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats