Mèdia 27/04/2022

Brussel·les prepara una directiva per protegir periodistes i defensors dels drets humans

La proposta vol evitar les amenaces legals i els litigis abusius per coartar la tasca dels mitjans

ARA
2 min
La comissària Vera Jourova

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha presentat aquest dimecres una proposta de directiva per augmentar la protecció dels periodistes i els defensors dels drets humans davant les amenaces legals i els litigis abusius, el que es coneix com a SLAPP (per les seves sigles en anglès). La comissió remarca que aquest tipus de demandes legals són una forma específica d’assetjament que es fa servir principalment per evitar o penalitzar que els professionals de la informació i els activistes es manifestin públicament sobre qüestions d’interès públic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La proposta de la CE preveu que es permeti als jutges desestimar de forma ràpida les demandes "manifestament infundades" contra periodistes i activistes pels drets humans, la indemnització total de les víctimes, imposar sancions dissuasives als demandants i oferir protecció davant d'eventuals judicis en tercers països. L'eurocomissària de Valors, Vera Jourovà, ha recalcat que les SLAPP són un "abús de la justícia contra la llibertat d'expressió". Tal com ha afirmat l'eurocomissària, aquests casos s'estan incrementant dins la UE. Segons dades de la CE, l'any 2021 es van produir 439 atacs físics i legals contra periodistes i mitjans de comunicació dins la UE. En la mateixa línia, des de l'executiu comunitari han afirmat que els defensors dels drets humans, inclosos els que lluiten en l'àmbit dels drets mediambientals, són els principals objectius de SLAPP a Europa.  

"En una democràcia, els diners i el poder no poden donar avantatge a ningú davant de la veritat. Amb aquestes mesures ajudem a protegir els qui s’arrisquen i s’expressen públicament quan està en joc l’interès públic; quan informen, per exemple, sobre acusacions de blanqueig de diners i corrupció, qüestions ambientals i climàtiques o altres temes que són importants per a tots nosaltres", ha dit Jourovà.

En relació amb la desestimació anticipada d'un procediment judicial, segons l'executiu correspondrà als demandants demostrar que el cas no és manifestament infundat. En la mateixa línia, la CE pretén que siguin els demandants els que assumeixin tots els costos processals per tal d'indemnitzar els demandats si un cas és desestimat per abusiu.  

La proposta també preveu la imposició de sancions dissuasives a aquells que portin aquests casos al tribunal i la protecció contra sentències de tercers països. En aquest sentit, l'executiu insta els estats membres a denegar el reconeixement d'una sentència provinent d'un país no comunitari, però només en cas que es consideri que el procediment és infundat o abusiu segons la legislació de l'estat membre.  

A més de la directiva, l'executiu comunitari ha adoptat una sèrie de recomanacions que han de complementar la proposta i que han de servir perquè els governs dels estats membres ofereixin una protecció similar a la que preveu la Unió Europea. Una de les recomanacions que es fan és la formació de jutges i advocats, així com dels potencials objectius de les SLAPP, per tal que els procediments judicials puguin ser encarats de forma "eficaç" i amb les eines necessàries. En relació amb això, la CE suggereix la posada en marxa de campanyes de conscienciació perquè periodistes i defensors de drets puguin reconèixer si estan davant d'un possible cas de SLAPP.  

stats