mitjans públics
Mèdia 03/06/2013

El CAC creu que Telemadrid "pertorba greument" la convivència en comparar Mas amb el nazisme

Ho considera una infracció molt greu de la legislació i demana a la Comunitat de Madrid que insti la cadena a retirar el vídeo de la web

Ara
3 min

BarcelonaEl Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) creu que el reportatge de Telemadrid que comparava el nacionalisme català amb el nazisme i l'estalinisme "va fomentar la discriminació contra els nacionalismes català i basc per haver vinculat expressions polítiques representades per dirigents nacionalistes democràtics amb règims totalitaris". El reportatge, emès el 30 d'abril, se centrava en la "manipulació del llenguatge", una pràctica que, segons el vídeo, havia estat creada per l'estalinisme i perfeccionada pel nazisme, i que ara utilitza el nacionalisme.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons l'acord adoptat pel CAC la setmana passada i fet públic aquest dilluns, les imatges del vídeo "reflecteixen amb una especial intensitat un missatge negatiu i vexatori", ja que presenten "dos genocides" i "membres de la banda terrorista ETA" seguits de "diferents líders polítics que adopten el catalanisme com a signe vertebrador del seu discurs polític", amb l'objectiu, diu el CAC, "d'associar-los a règims o moviments que s'han significat pel seu menyspreu a la dignitat humana". Segons el Consell, això constitueix "missatges que, per la seva naturalesa, fereixen i pertorben greument l'adequada convivència entre comunitats". L'acord de l'organisme afegeix també que "l'emissió d'aquests continguts va més enllà de la mera exposició d'una idea o d'una opinió", ja que "fomenta i justifica un discurs que en cap cas no pot emparar l'exercici de la llibertat d'expressió".

Per això, el CAC considera que l'emissió d'aquest espai "pot constituir una infracció molt greu" de la llei estatal de la comunicació audiovisual. En aquesta categoria s'inclou "l'emissió de continguts de que manera manifesta fomentin l'odi, el menyspreu o la discriminació per motius de naixement, raça, sexe, religió, nacionalitat, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social".

A banda d'aquesta presumpta infracció molt greu, el CAC observa encara dos altres elements conflictius en el vídeo de Telemadrid. D'una banda, la "manca de pluralisme", ja que "inclou les declaracions de dues persones" que "expressen opinions coincidents entre elles i amb el conjunt del reportatge", la qual cosa "demostra" que "no s'ha donat veu a altres persones amb opinions no coincidents", fet que entra en contradicció amb "les missions de servei públic" que ha de complir Telemadrid.

D'altra banda, segons l'acord del CAC, el reportatge no compleix amb "la separació entre la informació i l'opinió", ja que la secció 'Zoom' de l'informatiu del canal públic madrileny en què es va emetre el vídeo "es presenta com un espai d'informació en profunditat", però "el muntatge, les sobreimpressions, l''off' i les intervencions de les persones presentadores del teleinformatiu constitueixen un relat d'opinió que no es diferencia de la informació emesa en el teleinformatiu". Aquest aspecte podria constituir, diu el Consell, una infracció lleu de la llei.

Davant tot això, el CAC demana al govern de la Comunitat de Madrid –l'autoritat competent en aquest cas– que adopti "les actuacions que consideri oportunes" i, especialment, a "retirar aquest contingut de la pàgina web", on continua penjat malgrat les nombroses crítiques que ha rebut. En aquest sentit, Telemadrid ja va deixar clar el 17 de maig que no pensa rectificar. En una carta enviada al portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch –que havia sol·licitat una "rectificació pública, clara i contundent"–, el director de la cadena, José Antonio Sánchez Domínguez, assegurava que "en cap moment Telemadrid ha comparat el president de la comunitat autònoma de Catalunya, ni destacats líders d'ERC, amb dirigents estalinistes i nazis", per la qual cosa no considerava que fos pertinent cap acció de disculpa o correcció.

stats