Pareu màquines 18/03/2023

El camí que va de Fox News a les patates Pringles

2 min

La pregunta és menys simple del que sembla. Què converteix algú en periodista? No pas superar la carrera, ni tan sols començar a treballar als mitjans. Per a mi, un periodista és algú que s’adhereix a un mètode determinat per (intentar) explicar la veritat (amb rigor). Fox News està adoptant una estratègia curiosa: algunes de les seves cares més cèlebres estan declarant davant el jutge que no són periodistes. És una manera d’evitar palmar en la demanda interposada per l’empresa de màquines de votació a qui van acusar d’haver interferit en les últimes eleccions presidencials dels EUA en contra de Trump. Els reclamen 1.600 milions de dòlars. I a Fox News creuen que, si aconsegueixen fer creure que ells només comentaven l’actualitat i opinaven, no els condemnaran per mentir. Em recorda —ja em perdonaran— aquell pintoresc episodi de quan les patates Pringles van aconseguir, l’any 2008, que NO les consideressin patates, perquè aleshores pagarien l’impost de snack de galeta, molt més baix que el que s'aplicava a les patates fregides.

Moment en què Fox News anuncia la derrota de Trump

El problema de la tàctica de Fox News, propietat del magnat Rupert Murdoch, és que la seva marca incorpora la paraula “notícies”. Per a mi, la majoria dels seus professionals —o, si més no, els que surten a la pantalla— no són periodistes, sinó mers amplificadors de les narratives decidides als laboratoris d’idees dels entorns republicans. I si ells mateixos neguen ser periodistes, aleshores cal destacar la hipocresia que representa que demanin que se’ls apliquin les proteccions de què gaudeix la premsa als Estats Units.

El Tribunal d’Apel·lació britànic, per cert, va acabar revocant la decisió sobre les Pringles, que van haver de pagar una morterada —més de 100 milions de lliures— en interessos i impostos endarrerits. Murdoch, prepara el talonari.

stats