Capítols censurats

Un capítol de ‘South Park’ acompanyat d’amenaces de mort i moltes crítiques

L’episodi 201 de la comèdia satírica va ser censurat després de rebre amenaces de l’organització Muslim Revolution

Rory Elliott Armstrong
3 min
El capítol de South Park que va ser censurat

BarcelonaEls creadors de South Park, Trey Parker i Matt Stone, sempre han donat la cara per tots els capítols que han emès, menys un, l’episodi 201. El sisè capítol de la catorzena temporada d'aquesta ficció animada va ser censurat per amenaces de l’organització Muslim Revolution, que va avisar els creadors estaven arriscant les seves vides a conseqüència de la representació visual de Mahoma en la comèdia. Concretament, l'amenaça deia que "probablement" acabarien "com Theo van Gogh per emetre aquest programa". Van Gogh va ser un cineasta que va ser assassinat per un terrorista islamista l'any 2004 per fer un curtmetratge sobre la violència contra les dones en algunes societats islàmiques.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El 201 es va emetre el 21 d’abril del 2010 als Estats Units a Comedy Central, el canal al qual pertany South Park. Prèviament, la cadena s’havia negat a mostrar imatges de Mahoma a causa de les controvèrsies del 2005 i del 2007, quan uns quants diaris europeus van incloure caricatures satíriques de Mahoma, fet que va resultar en amenaces i protestes. L'islam té una forta tradició iconoclasta i es considera blasfem en la majoria de les tradicions islàmiques representar visualment Mahoma.

El problema per als creadors, però, no va ser tant que van censurar la imatge del personatge de Mahoma, com que Comedy Central va silenciar el discurs final sense el seu consentiment. La raó, segons la cadena, va ser per la seguretat dels treballadors. Abans de l'emissió de l'episodi, el departament de policia de la ciutat de Nova York va augmentar la seguretat a la seu de Comedy Central en resposta directa a les amenaces. El post de Muslim Revolution amb què van fer la seva amenaça incloïa, a més, l’adreça de les oficines de la cadena. Tot i això, l’organització va dir que només l'havia inclòs per donar l’oportunitat a la gent de manifestar-s'hi presencialment. Per acabar, també van afegir que la carta tenia l'única intenció de servir només com un avís per a Parker i Stone, i que no volia ser una amenaça. 

Un dia després de la seva emissió, els escriptors van publicar una nota que deia: “En els 14 anys que portem fent South Park, mai hem fet un xou que no poguéssim defensar. Vam lliurar la nostra versió del programa a Comedy Central i van decidir modificar l'episodi”. Es queixaven així de la supressió que la cadena havia fet del seu discurs final, que criticava la intimidació, la violència i la voluntat de fer por per part de l'organització per poder aconseguir els seus objectius.

Crítiques a Comedy Central

La censura va provocar fortes crítiques a Comedy Central. Els crítics van dir que l'acció de la cadena fomentaria noves amenaces de grups islamistes radicals. Fins i tot es va fer una enquesta per part de Zogby International, que va dir que la majoria dels nord-americans es van oposar a la censura de l'episodi per part de la cadena. El 71% estaven en desacord amb la decisió de la cadena de censurar l'episodi 201 mentre només el 19% estaven d'acord amb la decisió. Alguns comentaristes van suggerir que com que Comedy Central havia respost a les advertències de Revolution Muslim censurant les representacions de Mahoma, aquesta organització havia aconseguit una victòria pública significativa. Fins i tot, una crítica de televisió va arribar a dir que era “el punt més baix de la televisió americana”, ja que no es tractava de terroristes sinó de terroristes “wannabe”.

El 201 no es va mostrar en repeticions de la sèrie i no està disponible a la pàgina web de South Park. Tampoc no s'ha mostrat a Suècia, Hongria, Austràlia o els Països Baixos. A la majoria de llocs es va mostrar l'episodi Sexual healing en el seu lloc. Segons Nielsen Media Research, l'episodi va ser vist per 3,5 milions d'espectadors, fet que el va convertir en el programa de televisió més vist de la nit.

El 31 de gener del 2014 la versió original i sense censura del capítol es va filtrar i es va publicar a les xarxes íntegrament i sense l'aprovació de Comedy Central. A més, tant el capítol 200 com el 201 van ser nominats al Primetime Emmy Award per la categoria de programa animat més excepcional l'any 2010. El capítol de la polèmica també inclou representacions satíriques de Jesús, Buda, Krixna, Moisès i Lao Tse. Durant la història, Mahoma és capturat i utilitzat com a carburant en una màquina que et fa immune a les bromes. Un Tom Cruise fa servir la màquina per desfer-se de ridiculitzacions cap a ell, però al cap d’uns minuts descobreix que la gent encara pot burlar-se d’ell. És en aquell moment quan entra en escena el famós personatge de South Park Kenny, que comença un discurs que va ser el censurat, que acaba justament amb la frase: “L'únic poder real és la violència”.

Vídeo censurat South Park
stats