Llengua

La CCMA es conjura per reimpulsar amb 30 mesures el suport al català

El pla contempla un augment d'un 34% del doblatge de sèries i pel·lícules

Andreu Busquets Juliachs
2 min
Rosa Romà, presidenta de 3cat

BarcelonaRecuperar la noció que els mitjans de la Corporació estan plenament compromesos amb la llengua. Aquest és l'objectiu del Pla d'Impuls Lingüístic que posen en marxa els mitjans públics catalans, que consta de fins a 30 mesures per posar en pràctica durant els pròxims dos anys que volen contribuir a revertir el retrocés en l'ús social del català. L'acte s'ha fet aquest divendres al migdia davant "les principals entitats i institucions polítiques, socials i lingüístiques catalanes", segons indicava l'ens, tot i que no s'hi ha convidat els mitjans de comunicació i, per tant, no s'hi han pogut fer preguntes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre les propostes presentades avui hi ha l'augment d'un 34% del doblatge en català de sèries i pel·lícules. A més, es preveu la difusió d'una vintena de programes específics sobre llengua en les diferents finestres disponibles. De fet, alguns d'aquests espais ja estan en marxa, com els podcasts Tenim paraula, La vermella o Sons occitans. El pla d'impuls preveu aconseguir que infants i adolescents tinguin com a referència el 3Cat en el seu aprenentatge de la llengua catalana, especialment a les xarxes socials, on ja hi ha figures com Ayoub Borbata o la Filòloga de Guàrdia. També es vol reimpulsar l'Ésadir com a portal lingüístic de referència i hi ha la voluntat de coordinar-se amb diferents corporacions europees per fer més accessible l'aprenentatge del català a persones no catalanoparlants.

Una de les mesures aprovades té a veure amb la unitat de la llengua. Així, es reimpulsaran les delegacions de les illes Balears, el País Valencià i la Catalunya Nord i se celebrarà una Setmana de la Llengua anual. Durant l'acte de presentació, la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, ha consignat l'existència de crítiques per aspectes lingüístics a TV3 i Catalunya Ràdio, i si bé considera que alguns atacs no tenien fonament, ha admès que s'han comès també alguns errors que es volen esmenar.

Consell Lingüístic Assessor del 3Cat

L'acte ha servit per a la presentació pública del Consell Lingüístic Assessor del 3Cat, un òrgan extern format per 10 membres, entre els quals hi ha divulgadors lingüístics, experts en traducció audiovisual, occità, normativa lingüística i estàndard, lingüística computacional, neologia, llenguatge juvenil, llengua oral o sociolingüística, així com representants de les principals entitats de la normativa lingüística. El formen Rosa Agost, Aitor Carrera, Nicolau Dols, Mireia Farrús, Judit Freixa, Xavier Mas Craviotto, Neus Nogué, Blanca Palmada, Miquel Àngel Pradilla i Màrius Serra, en qualitat de president.

stats