La reunió PSOE-UP i Torra a Madrid: Les claus del dia, amb Antoni Bassas (05/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Dia important a Madrid, hi haurà una reunió PSOE - Unides Podem per veure si es posen d’acord per investir Pedro Sánchez. El PSOE els ofereix ara la presidència del defensor del poble, la Comissió del Mercat de Valors o el CIS.

Ahir el PSOE es va reunir amb Esquerra, que es mostrava oberta a abstenir-se i facilitar la investidura de Pedro Sánchez. En parlava Gabriel Rufián: "Aquesta tardor serà la més complicada dels últims anys i serà un mal moment per fer política. Dit això, alguns farem tot el possible per fomentar un diàleg, una negociació i un acord".

El PNB també està disposat a abstenir-se per no repetir eleccions.

2. Des de Bèlgica, a l’acabar una reunió amb el president Torra i electes de Junts per Catalunya, el president Puigdemont va dir que no voldria eleccions anticipades a Catalunya per assegurar l’estabilitat de les institucions i va parlar de la resposta a la sentència del Suprem: "La sentència marcarà la fi d'un cicle, d'una era, presidida per la repressió, en la qual dos anys després l'estat espanyol haurà estat incapaç de posar res més damunt la taula que la repressió i l'amenaça i que ens ha obligat a defensar-nos. Ho continuarem fent, perquè la repressió continuarà, hi haurà persecució d'idees, però és evident, juntament també amb reflexions que han fet altres espais polítics de l'independentisme, que toca agafar la iniciativa un altre cop, iniciativa social, mobilització, però iniciativa política també."

El president Torra ja no ha tornat a Barcelona, sinó que des de Brussel·les ha viatjat a Madrid, on aquest matí, a les 9, intervindrà als esmorzars d’Europa Press. La conferència d’avui a Madrid es titula “Democràcia!”

3. Òmnium ha criticat que el Suprem només hagi donat sis hores a Jordi Cuixart per acompanyar la seva parella, Txell Bonet, i assistir al part del seu fill.

4. Al PP, la justícia l’ha absolt de la destrucció dels ordinadors de qui va ser el seu tresorer, Luis Bárcenas, per falta de proves i perquè, en aplicació de la doctrina Botín, una acusació queda invàlida si només és exercida per la representació popular, com era el cas. 

El jutge absol el PP de la destrucció dels ordinadors de Bárcenas per falta de proves

5. A Anglaterra, aquesta nit, segona derrota en 24 hores del 'premier' Boris Johnson. Els Comuns han votat en contra de la seva proposta d’eleccions anticipades. O sigui que, de moment, l’únic que se sap és que el Regne Unit no marxarà de la Unió Europea sense acord i que la promesa de Johnson de marxar a la valenta el 31 d’octubre queda ara molt tocada. Quim Aranda us ho explica des de Londres.

6. I a Hong Kong, la cap de govern Carrie Lam ha retirat el projecte de llei d’extradició a la Xina que va motivar les protestes. Victòria dels manifestants, que, amb tot, creuen que la retirada arriba tard i és poca cosa, perquè demanen que s’investigui la brutalitat policial i sufragi universal per votar el seu cap de govern.

7. Dos nois maten una noia de 26 anys amb una punyalada per intentar robar-li el mòbil en una discoteca del Port Olímpic de Barcelona, i a Nou Barris i Sant Martí, els veïns es manifesten contra la inseguretat. Les estadístiques confirmen que alguns delictes que abans eren furts, ara s’han convertit en robatoris violents, perquè els lladres actuen amb més agressivitat. Ho llegireu a Societat.

Els barris perifèrics alcen la veu contra la inseguretat

8. I la trista notícia per acabar: han trobat morta Blanca Fernández Ochoa, a la serra madrilenya. Feia dies que la buscaven. Tenia 56 anys. Toni Padilla en firma un retrat a Esports.