Mèdia 05/06/2018

El Col·legi de Periodistes guardona Laia Vicens i Xavi Tedó per 'Operació Urnes'

Els periodistes de l'ARA han estat reconeguts amb el premi Planes

Ara
2 min
Laia Vicens i Xavi Tedó: “Volíem recollir l’emoció de la gent explicant-nos com amagaven urnes”

BarcelonaEls periodistes de l'ARA Laia Vicens i Xavi Tedó han estat reconeguts amb el sisè premi Planes, que atorga el Col·legi de Periodistes de Catalunya, en reconeixement al seu llibre 'Operació Urnes', un treball d'investigació periodística que revela com es va gestar el referèndum de l'1 d'octubre i com es va aconseguir que, des de la clandestinitat, les urnes i les paperetes arribessin a tots els col·legis el dia de la votació.

El jurat del guardó ha destacat "la profunditat del treball de recerca" i "la crònica periodística, que inclou una narració àgil, el testimoni de voluntaris i el manteniment de l'anonimat dels protagonistes". 'Operació Urnes' va ser el llibre de no-ficció en català més venut per Sant Jordi.

A més, també s'han atorgat dues mencions especials. D'una banda, el jurat ha distingit el documental 'Nues', de Susanna Barranco, que dona veu a treballadores del sexe "que sovint es veuen abocades a una vida precària i de misèria". De l'altra, s'ha premiat també la periodista Dolors Altarriba per una sèrie de reportatges publicats al diari 'El 9 Nou' sobre la situació laboral dels escorxadors a Osona, que denuncia que les condicions salarials i laborals dels treballadors són totalment irregulars.

El premi Planes, convocat per la Fundació Independència i Progrés i per la demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, vol "reivindicar el periodisme d'investigació i la figura del periodista manresà Josep Maria Planes". El jurat d'aquesta edició estava format per Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia. Els guardons es lliuraran aquest dijous a Manresa.

En les anteriors edicions, el premi Planes va guardonar l'Anuari dels Silencis Mediàtics del Grup Barnils; el documental 'Avi, et trauré d'aquí!', de Montse Armengou i Ricard Belis; el periodista Felip Solé, pel documental 'Perseguits i salvats. Camins de nit i boira'; l'equip del reportatge 'A la recerca del paradís', liderat per Anna Teixidor, i la sèrie de reportatge sobre els casos de pederàstia a diferents escoles dels Maristes de Barcelona, publicada a 'El Periódico'.

stats