Mèdia 07/10/2021

Concentració per demanar l'absolució del fotògraf Albert Garcia, acusat d'agredir un policia

La Fiscalia demana un any i mig de presó per al fotoperiodista

Jordi Mumbrú / Alejandra Palés
2 min
La concentració en suport d'Albert Garcia ha reunit una cinquantena de periodistes

Una cinquantena de fotoperiodistes s’han concentrat aquest matí davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona per demanar que es retirin els càrrecs contra Albert Garcia, el fotoperiodista del diari El País per qui la Fiscalia demana un any i mig de presó per, presumptament, haver colpejat un agent de la Policia Nacional mentre estava fotografiant una detenció durant les protestes contra les sentències del Procés.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"És tot mentida, des de la primera paraula fins a l’última", ha denunciat Garcia durant la concentració. El fotògraf ha assegurat que està tranquil perquè sap que no va fer res i que "no tenen cap prova". Durant la concentració, els fotoperiodistes, que també han demanat la derogació de la llei mordassa, han llegit un manifest davant de la delegació i, en una acció simbòlica, han posat els braçalets i les armilles que els acrediten com a periodistes dins d’una capsa de cartró en forma de presó. Albert Garcia, en el moment de la detenció, anava correctament identificat.

Durant la protesta s'ha llegit un manifest en què s'ha reclamat l'absolució de Garcia i s'ha assenyalat que la causa contra ell és "un judici a la premsa, a tota la professió, i un atac a la llibertat de premsa".

El fotoperiodista d'El País va ser detingut el 18 d'octubre del 2019 mentre cobria la cinquena jornada de mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes a penes de presó. Aquella nit, al voltant de les 22 hores, Garcia va ser detingut mentre fotografiava com agents de la Policia Nacional reduïen i colpejaven un jove, una actuació que li va semblar desproporcionada i que, per tant, va considerar que tenia un interès informatiu. El fotoperiodista manté que un agent antidisturbis es va situar davant d'ell per dificultar-li la tasca periodística.

Segons la versió de la policia, Garcia no va fer cas a les ordres de l'agent, que li va demanar que marxés, tot i que estava treballant degudament acreditat. El fotoperiodista assegura que el policia no li va dir res i que, de sobte, li va donar "un fort cop al pit". Davant l'agressió, Garcia li va recriminar l'acció però afirma que en cap moment va empènyer l'agent, com assegura la policia. El judici contra el fotoperiodista està previst per al 14 d'octubre a la Ciutat de la Justícia.

stats