22/05/2023

Corinna Larsen obre la maleta secreta

2 min
Corinna Larsen a 'Juan Carlos: la caída del rey'.

La plataforma Sky Showtime acaba d’estrenar el primer capítol de Juan Carlos: la caída del rey, una sèrie documental que ens aniran dosificant, d’un en un, cada dilluns. De moment, la plataforma ha hagut de cancel·lar l’emissió al Regne Unit. El seu director, Christian Beetz, ha admès pressions i espionatge durant els dos anys que han passat preparant-la.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie arrenca amb les frases més llamineres dels testimonis combinades amb un muntatge que ens remet a l’etapa d’esplendor del monarca. Serveix per accentuar la degeneració posterior de la seva imatge. La careta de presentació ens connecta amb les sèries de ficció sobre l’eròtica del poder: lingots d’or, xampany, iots, diamants, armes i bitllets. La primera imatge, a vista d’ocell, ens transporta a Nurai Island, una petita illa d’Abu Dhabi amb zona residencial on se suposa que viu Joan Carles. És la manera de demostrar simbòlicament l’intent d’aproximar-se a l’emèrit. I reiteren aquesta ambició concedint la primera intervenció a un amic del rei, Philip Adkins. Veiem com l’home truca a Joan Carles: “Majestat?” I la veu del monarca se sent des de l’altra banda: “Philip?” I li revela el motiu de la trucada: “Per alguna estranya raó no s’acaben de creure el que dic. Per això volia trucar-li. Els he dit que podíem fer-ho perquè som amics. I ells m’han dit «demostra’ns-ho»”. I Joan Carles ho confirma: “Som amics íntims! Anem junts a tot arreu!”

Philip Adkins exerceix de gran defensor del Borbó. Amb l’afegit que a mig capítol es produeix un gir inesperat que tindrà una força narrativa considerable: ens informen que, a part d’amic íntim de l’emèrit, és també l’exmarit de Corinna. Els dos homes, còmplices, comparteixen ara l’animadversió contra la mateixa exparella. En el primer capítol hi apareixen Jaime Peñafiel, Mario Conde, José Manuel Villarejo sense gorra ni ulleres, José María Aznar amb una il·luminació sinistra i periodistes com Ana Pardo de Vera o Selina Scott, que fa trenta anys va fer-li un reportatge on es va evidenciar un permanent coqueteig del monarca.

Però l’estrella és Corinna Larsen. El seu exmarit Philip Adkins esdevé, per substitució, la veu del rei en el relat. Per tant, hi ha un duel narratiu que s’intueix que serà intens a mesura que avanci la història. Però Larsen té una maleta secreta. Veiem com accedeix a la caixa forta d’un banc i la treu d’un armariet. D’allà en sortirà un àlbum de fotos per demostrar que el famós retrat del rei al costat de l’elefant mort pertanyia a un àlbum privat. I avisa que aquella imatge és d’un safari molt anterior al que es va fer tristament famós per la seva fractura de maluc. Corinna ens insinua que algú la va filtrar interessadament arran de la patacada. La càmera, de passada, ens mostra tots els documents que queden dins la maleta, perfectament ordenats i classificats. I com ella els supervisa amb calma: “Fa deu anys que sé tot això i, malgrat tot, mai les he utilitzat per demostrar que el que dic és veritat. Però al final no tens elecció. Ara estem en aquest punt”. I s’acaba el capítol amb aquest ganxo tan estimulant per continuar amb la sèrie.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats