Mèdia 02/11/2015

El cap de magazins de TVE justifica el to amable de l'entrevista a la néta de Franco

El defensor de l'espectador qualifica d'"indulgent" el programa i demana perdó per la "delicadesa excessiva" amb què es va abordar la figura del dictador

Albert Castellví
3 min

BarcelonaRadiotelevisió Espanyola va respondre aquest dissabte a les crítiques rebudes per part de diversos espectadors sobre l'entrevista que Bertín Osborne va fer, dins del programa 'En la tuya o en la mía', a la néta de Francisco Franco, Carmen Martínez-Bordiú, en la qual en cap moment es va parlar del dictador fent servir aquesta paraula, sinó només expressions com "l'avi" o "el cap de l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'El règim de l''abuelo'', article de Mònica Planas sobre la polèmica entrevista En resposta a la queixa d'una espectadora catalana, el defensor de l'espectador de RTVE, Ángel Nodal, va abordar el cas aquest dissabte al seu programa de La 2, 'RTVE responde', a través d'una entrevista al productor executiu de magazins de Televisió Espanyola, Julián Pérez Olmos [minut 2,15 del vídeo], que va justificar el fet que Martínez-Bordiú fos entrevistada a la televisió pública i el to que va tenir la conversa.

"Se la convida perquè és un personatge molt mediàtic i ha estat habitual durant aquests últims anys als programes del cor i de crònica social", va explicar Pérez Olmos, i va argumentar que el programa va "despertar interès", ja que "el van veure gairebé tres milions i mig d'espectadors". "Aquest és el motiu fonamental, l'interès mediàtic", va insistir el directiu. El capítol dedicat a Martínez-Bordiú, emès el 7 d'octubre, va tenir 3.418.000 espectadors i un 17,8% de quota de pantalla al conjunt de l'Estat, i va liderar el dia. En aquell moment va ser la segona entrega més vista del programa, però és l'única de les vuit que s'han emès fins ara que no va millorar el registre de la setmana anterior.

Pel que fa al contingut de la conversa, Nodal va observar que es donava a Franco "un tracte agradable", sense "cap tipus de crítica" i sense "mencionar la dictadura" ni "mencionar-lo a ell com a dictador". Pérez Olmos, però, no ho considera fora de lloc. "És un magazín, no un programa de contingut polític. Les qüestions que s'hi aborden estan relacionades amb el personatge", va explicar, i va posar èmfasi en el fet que "cal tenir en compte qui contesta". "És la néta del dictador, i per tant ella contesta com creu que ho ha de fer", va assenyalar.

Amb tot, el defensor de l'espectador va fer notar que Martínez-Bordiú "contesta d'acord amb la pregunta que se li fa", i va afegir: "Lògicament, si tu no menciones que ha estat dictador, ella no li dirà dictador al seu avi". I va preguntar: "Per què nosaltres, des del programa, no posem un mínim d'accent, una mínima crítica, en la figura del seu avi?".

Segons el responsable de magazins, però, la funció del presentador va ser la correcta. "És una entrevista-conversa, i es plantegen tots els temes. No hi havia motiu en cap moment per ser agressiu. Es plantegen les qüestions dins d'un respecte al personatge, i nosaltres no entrarem a valorar la resposta. T'agradarà més o menys, però és la seva resposta", va sentenciar Pérez Olmos, que no va voler parlar sobre si seria convenient retirar el programa de la web –tal com demanava l'espectadora que havia presentat la denúncia–, i va deixar clar que no creu que la cadena hagi de demanar disculpes per l'entrevista. "L'únic que podríem acceptar és una disculpa a aquells espectadors que en alguns continguts del programa o en algunes preguntes o respostes no considerin resoltes les seves expectatives. En el conjunt del programa no considerem que hi hagi motiu per fer-ho", va subratllar.

De totes maneres, Nodal, que a l'inici del programa havia lamentat la "indulgència" amb què es parlava de la figura de Franco a 'En la tuya o en la mía', no es va donar per satisfet amb aquestes respostes i sí que va demanar perdó als espectadors. "Crec que en aquest cas s'ha tocat la figura de Francisco Franco amb una delicadesa excessiva. Crec que hi ha persones que s'han sentit dolgudes i ofeses per aquesta entrevista i des d'aquí vull demanar-los disculpes públicament a totes", va remarcar.

stats