Els diaris 'La Marea' i 'El Salto' denuncien atacs informàtics organitzats

En molts casos s'ha dificultat l'accés a les pàgines de subscripció, principal forma de finançament d'aquests mitjans

ARA
2 min
Llibertat d'expressió

BarcelonaDiversos mitjans de comunicació com el diari La Marea i El Salto han denunciat a través de les xarxes socials que estan patint atacs informàtics organitzats que s'estarien produint des d'ahir. Aquest matí, Magda Bandera, directora de La Marea, assegurava que el ciberatac a la web del mitjà de comunicació continuava, tot i que en alguns moments l'havien pogut recuperar parcialment. L'atac està impedint que els lectors accedeixin als articles del diari o a l'apartat de subscripció, principal forma de finançament dels mitjans atacats.

Ahir la cooperativa d'advocats Red Jurídica detallava que tant el diari La Marea, com El Salto, Nodo50 i el mitjà anticapitalista Kaos en la Red estaven rebent "atacs DDoS del tipus 7, sobresaturant articles de temàtica capitalista". Els mitjans afectats asseguren que l'atac té una intencionalitat política, tant pel que fa al tipus de diaris atacats, tots ells independents i de posicionaments d'esquerra o anticapitalistes, i pel dia triat, el 20 de novembre, data de la mort de Franco.

Un altre dels mitjans afectats pel ciberatac és La Última Hora, que denuncia que porten gairebé 10 dies patint incidències greus. La seva directora, Dina Bousselham, ha assegurat a través de Twitter que "els ciberatacs són el nou mecanisme dels poderosos per acabar amb la llibertat d'expressió.

Arran dels atacs, la Plataforma de Mitjans Independents ha fet públic un comunicat en què defensa la llibertat d'expressió. L'escrit també reclama que s'investiguin els atacs. "Aquesta campanya té diversos efectes, però el més important és el que suposa per a la llibertat d'expressió d'aquest país. En el passat, era habitual que grups de provocadors irrompissin a les impremtes en què es publicaven diaris incòmodes i ataquessin els seus mitjans de producció. Avui el seu equivalent és un atac DDoS", diu el comunicat.

stats