Mèdia 23/02/2021

Facebook tornarà a publicar notícies a Austràlia després d'arribar a un acord amb el govern

L'executiu australià treballa en una legislació perquè les tecnològiques paguin als mitjans pels seus continguts

Ara
2 min
La xarxa social tornarà a publicar notícies de mitjans australians

Treva en la guerra oberta entre Facebook i el govern australià. La xarxa social fundada per Mark Zuckerberg ha anunciat que reestablirà la publicació de notícies a Austràlia després que el govern hagi accedit a introduir canvis en el projecte de llei que obligarà les plataformes a pagar als mitjans pels seus continguts.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El conflicte entre la tecnològica i l'executiu de Canberra va arrencar la setmana passada quan la xarxa social va bloquejar sense previ avís les publicacions dels mitjans locals i les pàgines oficials del govern, inclosos serveis de salut i emergències. Després d'aquesta mesura de pressió, la companyia i el govern han arribat a un acord segons el qual la legislació no afectarà Facebook si la companyia pot demostrar que ha fet "una contribució significativa a la sostenibilitat de la indústria informativa australiana" a través d'acords comercials amb mitjans de comunicació.

La proposta de llei australiana ha estat dissenyada pel govern i el regulador de la competència per solucionar el desequilibri de poder entre les tecnològiques i els mitjans en la negociació del pagament per l'ús de continguts periodístics. El conflicte entre Facebook i el govern ha tingut ressò internacional, perquè altres països com el Canadà i el Regne Unit es plantegen seguir els passos d'Austràlia.

Un dels punts de la legislació que més va molestar Facebook i també Google és el que estableix la intervenció d'un tribunal d'arbitratge que determinaria la quantitat a pagar si no hi ha un pacte comercial entre les plataformes i els mitjans. Gràcies a l'acord al qual han arribat ara la companyia de Zuckerberg i el govern australià, el tribunal serà "l'últim recurs", segons ha explicat el responsable del Tresor, Josh Frydenberg. Facebook ja tindria en marxa un acord amb el grup de comunicació Seven West Media per poder fer ús dels seus continguts periodístics.

stats