Mèdia 02/03/2021

'Fantasmas' i altres comèdies que flirtegen amb el terror

La britànica és una de les últimes sèries que barregen humor i horror

4 min
Una escena de 'Fantasmas'

La comèdia 100% blanca ja fa temps que va deixar de ser majoritària en les propostes de les plataformes. Des de fa anys, les fronteres entre gèneres són cada cop més difuses, i això és el que ha permès l'aparició de les dramèdies –barreja de riures i llàgrimes– i les comèdies de terror, és a dir, sèries que fan humor amb elements més propis del fantàstic. Tot i que aquest últim no és un gènere nou –trobem exemples en la literatura i el cinema–, sí que en els últims anys ha anat penetrant més en el món de les sèries. Us proposem alguns dels exemples més destacats d'aquesta tendència.

'Fantasmas' (Movistar+)

Ectoplasmes de baixa intensitat

L'últim exponent del gènere a arribar a les nostres pantalles. Aquesta comèdia britànica, estrenada el 2019 a la BBC i que ara es pot recuperar a Movistar+, explica la història d'una jove parella, l'Alison i el Mike, que reben en herència una mansió gairebé en ruïnes i habitada per un grup de fantasmes de diferents èpoques. Ignorant el consell del seu advocat, la parella decideix acceptar l'immoble i renovar-lo per fer-hi un hotel de luxe. Els plans de l'Alison i el Mike no acaben d'agradar als fantasmes, que fan tot el possible per expulsar-los de la residència. Els esperits de Button House són un grup d'inadaptats d'orígens diversos, més patètics que terrorífics. Un diputat conservador sense pantalons que va morir en ple escàndol sexual, un poeta romàntic, una noble del període eduardià i un líder del moviment escolta són alguns dels fantasmes que pul·lulen per les habitacions de la gran mansió i que demostren certa ineptitud quan es tracta de fer por. Humor britànic per riure's de la mort i que es podria definir com una barreja d'Agárrame esos fantasmas, la pel·lícula de Peter Jackson protagonitzada per Michael J. Fox, i Esta casa es una ruina.

Els vampirs de la sèrie viuen a Staten Island

'What we do in the shadows'

Vampirs sorprenentment quotidians

El patetisme també és un element fonamental d'aquesta producció de la HBO, nominada a l'Emmy a la millor comèdia. Amb estil de fals documental que inevitablement fa pensar en The office i Parks and recreation, la sèrie mostra el resultat surrealista de les interaccions de tres vampirs tradicionals –el Nando, el Laszlo i la Nadja– amb el món modern. El trio viu a Staten Island, el districte més menyspreat de la ciutat de Nova York, i comparteix mansió amb el Guillermo, el servent del Nando que desitja seguir el camí del seu amo, i Colin Robinson, un vampir energètic que xucla l'energia dels humans avorrint-los fins a l'extenuació. La comèdia, que adapta la pel·lícula homònima de Jemaine Clement i Taika Waititi (Jojo Rabbit), demostra que, a vegades, els vampirs més terrorífics són les persones aparentment més anodines.

En un dels seus capítols, What we do in the shadows recupera una cara mítica del terror de finals del 1999, Haley Joel Osmend, el nen d'El sisè sentit.

Els protagonistes de 'Los Espookys'

'Los Espookys' (HBO)

Comèdia hispana sobre el negoci del terror

Una de les rareses del catàleg de la HBO que han passat més desapercebudes pel gran públic. Creada, entre d'altres, per Fred Armisen (Portlandia) i produïda per Lorne Michaels (Saturday night live), segueix les aventures d'un grup d'amics que converteixen la fascinació per l'horror i el gore en la seva professió. Després d'organitzar una festa d'aniversari per a la seva germana amb motius de terror, el Renaldo (Bernardo Velasco) convenç l'Andrés (Julio Torres), l'Úrsula (Cassandra Ciangherotti) i la Tati (Ana Fabrega) per dedicar-se a l'organització d'esdeveniments terrorífics. El primer encàrrec dels Espookys és un exorcisme fals perquè un mossén que se sent amenaçat per la fama d'un capellà nouvingut recuperi el favor dels feligresos.

La producció, que és nord-americana però està protagonitzada per un repartiment d'origen hispà que parla en castellà, està ambientada en una versió alternativa de Ciutat de Mèxic. Terror i humor absurd que ridiculitza qüestions com els programes sensacionalistes, la precarietat laboral o la burocràcia.

Una de les protagonistes de 'Psychoville' és una llevadora que creu que el ninot de pràctiques és el seu fill

'Psychoville' (Filmin)

Humor negre britànic

Políticament incorrecta, Psychoville s'estructura al voltant de cinc personatges principals que viuen en diferents punts d'Anglaterra i que estan connectats per un misteriós xantatgista que els envia cartes amb el missatge "Sé el que vas fer..." Els protagonistes són un home-nen obsessionat amb els assassins en sèrie que encara viu amb la seva mare; una llevadora que tracta un ninot per fer pràctiques com si fos el seu fill; un actor nan que creu que té poders telequinètics; un pallasso infantil amb una única mà, i un milionari cec que col·lecciona animals de peluix. Creada per Reece Shearsmith i Steve Pemberton, creadors de la sèrie de culte Inside Nº 9, és tan divertida com pertorbadora. En el seu moment, la sèrie es va poder veure a l'ara desaparegut 3XL.

Els protagonistes de 'Dead set'

'Dead set' (Filmin)

Zombies i 'Gran Hermano'

Poques persones poden crear tan malestar com Charlie Brooker quan retraten la nostra realitat. El guionista de Black mirror, a més, té la capacitat d'afegir-hi notes d'humor. Abans de fer la sèrie que el va fer mundialment famós, Brooker va treure suc al fenomen televisiu de Gran Hermano amb Dead set, que imagina un apocalipsi zombie en el qual només han sobreviscut els concursants del reality show. Brooker va escriure el guió durant l’emissió al Regne Unit de la sisena edició de Big Brother i, de fet, alguns dels personatges de ficció estan basats en concursants reals del programa, que hi fan cameos i tot. Dead set és probablement la sèrie menys purament còmica de la nostra selecció.

stats