Dígits i Andròmines
Mèdia 17/01/2024

Galaxy S24, els mòbils que transcriuen i tradueixen sobre la marxa

Samsung renova el hardware dels seus telèfons però aposta decididament pel software, amb presència molt destacada de la IA generativa de collita pròpia

4 min
La família de telèfons Galaxy s24

Samsung s’ha anticipat cinc setmanes al MWC de Barcelona renovant la seva gamma emblemàtica de smartphones de format convencional. Els tres nous Galaxy S24 continuen presumint de prestacions fotogràfiques i de rendiment computacional, però la gran aposta és la incorporació de funcions d’intel·ligència artificial (IA), ara ja no restringides a la millora de la imatge, sinó aplicades també a les converses telefòniques i els xats, que ofereixen traducció en temps real. La marca coreana ha rebaixat una mica els preus respecte als models anteriors, potser conscient de la seva nova i delicada posició en el mercat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La primera presentació Unpacked de l’any, que Samsung ha traslladat aquesta vegada de Seül a San José (Califòrnia), ha tingut lloc aquest dimecres en un moment d’allò més delicat. Ahir, les consultores IDC i Canalys coincidien a anunciar que Apple va ser l’any passat per primera vegada en la història la marca que més smartphones va vendre al món (236,6 milions d’unitats, el 20,1% del total), descavalcant precisament Samsung (226,6 milions, 19,4%) del primer lloc que ocupava sense interrupció des de l’any 2010, quan va desplaçar una Nokia ja en caiguda lliure. Considerant que els models de gamma alta són l’únic segment del mercat que encara registra creixement, els nous Galaxy S24 seran crucials perquè Samsung pugui plantar cara als iPhones d’Apple.

Tal com la marca ens té acostumats, la nova gamma consta de tres models, però en realitat són dos més un: els Galaxy S24 i S24+ són pràcticament idèntics més enllà de la mida de la pantalla: 6,2 i 6,7 polzades, respectivament, una mica més grosses que les dels seus predecessors malgrat mantenir la mida dels aparells, gràcies als marcs més estrets. En canvi, el model superior Galaxy S24 Ultra manté les 6,8 polzades, que ara són planes, i es desmarca amb la incorporació del característic llapis tàctil S-Pen, heretat dels antics Galaxy Note i que situa el model en una categoria pròpia, molt apreciada pels usuaris, i en què Samsung encara no té competència.

Més enllà de l’S-Pen, l’S24 Ultra es distingeix per la carcassa de titani –el mateix material que els iPhone 15 Pro, per entendre’ns– amb uns angles més rectes, i per la dotació de càmeres: són quatre, davant les tres dels seus dos germans petits. Samsung ha reorganitzat la distribució de captadors i lents respecte a l’S23 Ultra. Ara trobem un ultra gran angular de 12 megapíxels (mpx), un gran angular de 200 mpx –que els altres dos no tenen–, un teleobjectiu de 50 mpx i un altre de 10 mpx. La marca assegura que combinant-los obté zoom òptic de dos, tres, cinc i 10 augments, més progressiu que en el seu predecessor.

Internament, Samsung ha recuperat un processador propi per als S24 i S24+, en aquest cas el nou Exynos 2400, però a l’S24 Ultra munta un xip Qualcomm Snapdragon també d’última generació. Això s’hauria de notar especialment en el rendiment gràfic amb jocs. Els dos models menys grossos guanyen una miqueta de bateria. Per la resta, les prestacions són pràcticament comunes als tres models, començant pel refresc de pantalla dinàmic entre 1 i 120 Hz. Només es reserva la compatibilitat amb xarxes WiFi 7 per l’S24 Ultra i l’S24 bàsic torna a quedar-se sense la connectivitat Ultra Wide Band (UWB) que permet localitzar objectes amb gran precisió.

Protagonisme del software i la IA

Amb els Galaxy S24, Samsung s’ha decidit per fi a presumir de les funcions de software incorporades, que sempre han sigut de primera línia i gran utilitat, però tendien a quedar amagades per la promoció dels aspectes vinculats al hardware. I com que som al 2024, aquestes funcions tenen un patró comú: el recurs a la IA, integrada en el mateix aparell. De fet, l’usuari pot escollir si algunes funcions fan ús de servidors al núvol o s’executen localment per raons de privadesa.

En el conjunt que la marca anomena Galaxy AI hi ha, naturalment, funcions relacionades amb la imatge. Per exemple, es poden obtenir imatges nocturnes nítides fins i tot forçant el zoom; i es poden eliminar els molestos reflexos de les fotografies fetes a través d’un vidre. La funció Circle Search permet encerclar (amb el llapis de l’S24 Ultra o amb el dit) qualsevol objecte de la pantalla per identificar-lo i llançar automàticament una cerca de més informació a Google.

La funció Circle Search

Tot i això, el més sorprenent són les funcions fruit de la IA generativa. Una d’elles omple automàticament els marges que queden al voltant d’una imatge que hem girat per redreçar-la, o el buit que deixa un objecte o persona que hem canviat de lloc. Una altra s’inventa els quadres intermedis que calen per transformar en càmera lenta un vídeo rodat a velocitat normal.

Funció Generative Edit

L’ús de la IA generativa no es limita, però, a la fotografia i el vídeo. Els tres Galaxy S24 porten de sèrie diverses funcions de gran utilitat per a molts professionals, començant pels periodistes. Amb Galaxy AI els telèfons no només poden escoltar una conversa de veu i transcriure-la automàticament, marcant automàticament cadascun dels participants. També poden fer-ne un resum esquemàtic dels punts més destacats, a l’estil del ChatGPT. El mateix procés es pot aplicar a les converses per xat, inclòs WhatsApp.

Tot i això, probablement la funció més sorprenent és la traducció en temps real de converses de veu, tant presencials com telefòniques. En el vídeo següent es veu com l’usuari truca en espanyol a un restaurant coreà per reservar taula sense que cap dels dos interlocutors hagi d’abandonar el seu idioma. Ideal per a viatgers, turistes i qualsevol que tingui tractes amb parlants d’altres idiomes que desconeix. Ho haurem de provar tot amb detall.

La funció per traduir en temps real

La cirereta del pastís és que Samsung ha aturat amb els Galaxy S24 l’increment de preus dels anys anteriors. De fet, tant l’S24 bàsic (a partir de 909 €) com l’S24+ (des de 1.159 €) costen 50 € menys que els seus predecessors. Això sí, l’S24 Ultra parteix de 1.479 € i s’enfila fins als 1.819 € amb 1 terabyte de memòria. Preus relativament continguts per als mòbils de referència en l’ecosistema Android. Però els catalanoparlants no podrem gaudir-ne plenament: les transcripcions i les traduccions en temps real de Galaxy AI només funcionen en 13 llengües, cap de les quals (encara, diu Samsung) és la nostra. A l’Aliança per la presència digital del català se’ns ha girat feina.

stats