25/09/2023

Com inflar l’èpica de la manifestació del PP

2 min
La concentració del PP contra l'amnistia a 'Antena 3 Noticias'.

Diumenge alguns informatius contribuïen a l’èpica del PP en la convocatòria de la seva manifestació contra l’amnistia. Quaranta mil assistents segons la Delegació del govern espanyol i seixanta mil segons el partit organitzador. Mentre que el Telediario de RTVE feia servir els conceptes “multitudinari” i “mobilització al carrer”, altres afegien expressions i adjectius que convertien l’acte en una mena de gesta històrica. A Antena 3 noticias, la narrativa era contundent: “Lleno total”, “El acto más multitudinario de su historia política”, “Afluencia masiva contra la amnistía y por la igualdad de todos los españoles” i “Masiva respuesta”. També ho resumien dient “Han desbordado la plaza de Felipe II en Madrid y las calles aledañas”. O “La plaza estaba a rebosar”. La intervenció principal que escollien de Feijóo s’ajustava a la consigna de partit: “Aunque me cueste la presidencia del gobierno voy a defender España en su conjunto de ciudadanos libres e iguales”. L’esperit triomfant de la convocatòria es vincula a una mena de sacrifici de la presidència de Feijóo davant de les masses, en pro de la integritat i la unitat d’Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A Informativos Telecinco, la mateixa notícia la consideraven un “acto masivo” i un “baño de masas”. Fins i tot apuntaven a estratègies complementàries de seguretat davant l’èxit de la manifestació: “La convocatoria ha sido masiva. Tanto, que por seguridad se ha decidido cerrar el acceso a la boca de metro más cercana”.

A La Sexta noticias, en canvi, a la multitud de la plaça hi trobaven un reforç complementari. Destacaven que l’acte havia coincidit amb el partit de bàsquet del Reial Madrid al WiZink Center i que els aficionats s’havien barrejat amb els simpatitzants del PP. Entrevistaven alguns vianants que negaven formar part de la manifestació i deien que es dirigien al pavelló que hi havia a la mateixa plaça per animar el seu equip.

A TV3, la crònica de Josep Maria Capella tenia fins i tot un sibil·lí sentit de l’humor. Assenyalava que els assistents a la manifestació arribaven amb autobusos pagats pel mateix PP, que es repartien banderes de franc i que altres oportunistes les venien. Entrevistava també una senyora vestida amb una samarreta amb el lema Amnistía NO al pit. Però quan li acostava el micròfon per demanar-li el motiu que l’havia portat fins allà, la dona brandava la bandera espanyola i exclamava: “¡Amnistía! ¡Sí! ¡Pedimos amnistía!” Capella subratllava que alguns potser no tenien massa clars els arguments de la convocatòria.

L’èpica forçada de la plaça “a rebosar” i el “lleno total” ens transportaven al famós gag recurrent del Dúo Sacapuntas al concurs Un, dos, tres... Aquell duet disfressat de toreros que sempre acabaven la intervenció preguntant-li a Mayra Gómez Kemp “¡¿Cómo estaba la plaza?!”, i ells mateixos amb l’ajuda del públic cridaven “¡Abarrotáááá!” La manifestació serveix per aportar una posada en escena i una narrativa heroiques que contribueixen a reforçar una imatge de poder del PP a dos dies d’una investidura fallida de Feijóo.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats