19/02/2021

L'àpat indigest d'haver de menjar-se una portada amb patates

2 min
Harry i Meghan, en la foto que van distribuir als mitjans

A la vida, hi ha qui té el do de l'oportunitat... i qui no. La revista australiana New Idea obria portada amb una foto del príncep Enric i Meghan Markle partida per la meitat. "S'ha acabat!", deia el titular, que assegurava que la ruptura de la parella era un fet. Hores després d'arribar al quiosc, els ducs de Sussex anunciaven que ella tornava a estar embarassada i compartien una imatge ensucradíssima de tots dos en un parc. Em va fer pensar en aquella ressenya que publicava el Diario de Noticias sobre el disc Blackstar, amb el titular a tota pàgina "David Bowie segueix en forma", que va aparèixer just el dia que transcendia la mort del músic anglès. El món del rock té aquests riscos, com saben a can Rockdelux: el seu número de l'abril del 1994 deia que Kurt Cobain seguia viu, en referència a les notícies preocupants sobre l'actitud erràtica del líder de Nirvana aquelles setmanes. Però el cantant es va suïcidar el dia 5 d'abril, de manera que durant tot el mes la revista va estar lluint en primera pàgina un titular rotundament obsolet. La revista Newsweek, en un altre cas extrem, va haver de retirar els exemplars que havia imprès amb el titular "Madam President", donant per fet que Hillary Clinton guanyaria les eleccions del 2016.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Altres vegades, la inoportunitat no està tant en el tempo com sí en l'elecció de paraules. Quan El País li va voler fer un homenatge gràfic a Iker Casillas –arran d'un infart que va patir mentre s'entrenava– el títol de la fotogaleria va ser "Casillas, de parada en parada". El Defensor del Lector es va haver de disculpar per no haver detectat el doble sentit de la frase.

Ara bé, una cosa és no advertir una lectura possible d'un titular concret i l'altra sortir amb un tema que la realitat s'encarregarà d'esberlar. Si no es té el do de l'oportunitat, com a mínim cal aplicar el principi de prudència.

stats