Guardons

L'ARA rep a Viena el premi a Millor Diari Europeu de l'Any

També ha recollit vuit premis addicionals de disseny per diferents peces digitals i interactius

3 min
Cristina Córdoba i Esther Vera, directora d’art i directora de l’ARA, recollint el guardó.

BarcelonaSota els ornaments barrocs de l'Ovalhalle de Viena, l'ARA ha recollit, per segon cop des del seu naixement, el guardó de Diari Europeu de l'Any, en la seva categoria de regional, segons els paràmetres dels organitzadors de l'European Newspaper Award. A banda de ser distingit amb el guardó més rellevant, que li permet lluir aquest títol durant un any a la capçalera, el diari ha obtingut enguany vuit premis més de disseny, en uns premis en què competien 161 diaris de 24 països diferents, amb més de 4.000 propostes. L'ARA ja va ser designat Millor Diari Europeu de l'Any el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la resta de guardons d'enguany, el jurat ha premiat "Rates i filats per rebre els refugiats d'Europa", un reportatge interactiu sobre refugiats fet per Cristina Mas i Xavier Bertral elaborat des de l'illa de Samos, i dos interactius de temàtica covid. Es tracta de "Com la pandèmia ha afectat la salut mental" i "Crònica d'una pandèmia que ha aturat el món", aquest últim de Francesc Millan i Lara Bonilla.

Així mateix, han resultat premiats també els treballs de narració multimèdia "40 anys construint Catalunya", una cronologia –amb il·lustracions de Pol Montserrat– publicada amb motiu del 40è aniversari de la primera sessió del Parlament de Catalunya; "Així arriba l'energia verda a casa teva", un treball amb il·lustracions d'Isaac Claramunt sobre com funciona l'energia, i "Cos de dona, medicina d'home", l'interactiu de Lara Bonilla amb il·lustracions de Carmen Casado sobre el biaix de gènere en la investigació de medicaments. Una altra categoria on l'ARA ha recollit premis és la de periodisme digital de dades, amb "Els reptes de l'aigua" i "La pandèmia als hospitals, en xifres".

Les distincions es van atorgar en el marc del Congrés Europeu d'Editors que se celebra a la capital austríaca aquest dilluns i dimarts. "Estem concentrats en el coneixement de la nostra comunitat. Estudiar a fons l'audiència ens ha permès tenir dades d'aquelles que permeten prendre decisions: dades útils per posar el lector al centre, per convertir-lo en subscripció, per retenir-lo amb nosaltres, per innovar els processos dins de la redacció", va explicar durant la seva intervenció Esther Vera, directora de l'ARA. "Ara bé, si només haguéssim d'escollir un únic objectiu, aquest seria poder seguir fent periodisme constructiu i útil per a la nostra societat, amb les eines més innovadores".

L'ARA és el segon cop que rep aquest prestigiós guardó

Durant la presentació, la periodista ha explicat com l'aposta de l'ARA passa per una edició en paper, disponible en PDF per als lectors digitals que aprecien una visió endreçada i jerarquitzada de la jornada, i tres edicions digitals, en català, castellà i anglès. També d'un dels elements fonamentals en el desplegament de la capçalera: el seu ús intensiu del vídeo original i els interactius, que sumen múltiples premis periodístics i de disseny.

"Els diaris són avui productes en constant adaptació a la nova manera de consumir informació. I, en aquest sentit, l'ARA dona tota la immediatesa en el minut a minut, al mateix temps que aporta informació de fons, anàlisi i reportatge de llarg format, concentrat especialment en el cap de setmana", ha relatat Vera, que ha esmentat també els interactius de l'ARA i el seu destil·lat de formats diversos. La directora ha conclòs el seu parlament fent una "reivindicació del periodisme útil, el que posa en context els esdeveniments i permet entendre els fets en un entorn de soroll i boira".

L'ARA té incorporat en el seu ADN la defensa del disseny punter. Un diari ha de saber aixecar temes i tractar les notícies amb ètica i rigor, però també s'ha d'esforçar en transmetre aquesta informació de la manera més efectiva possible, sobretot en uns temps de multiplicitat de finestres, presses i soroll comunicacional. En aquest sentit, la directora d'art del diari, present també a Viena, explicava: "La major part de la informació que rebem ens entra pels ulls, per això cobra vital importància la imatge visual. Aprenem millor mitjançant esquemes o gràfics, recordem millor una imatge que un text. Per tot plegat, a l'ARA ens agraden els dissenys senzills i ordenats".

Durant l'acte celebrat a Viena, el belga De Tijd ha recollit l'altre guardó de Diari Europeu de l'Any, en aquest cas en la categoria de rotatiu d'abast estatal. El portuguès Expresso ha estat triat millor setmanari del 2022 i el noruec Hallingdølen, millor diari local.

stats