Mèdia 05/04/2021

'Life', un antidot contra l'aïllament social

Filmin estrena una de les últimes produccions del britànic Mike Bartlett, responsable de 'Doctora Foster'

3 min
Una de les escenes de 'Life'

Tots són veïns del mateix edifici –una gran casa victoriana de Manchester reconvertida en quatre apartaments– però cadascú viu en el seu món. Life, la minisèrie britànica que estrena aquest dimarts Filmin, segueix els alts i baixos de quatre personatges de diferents generacions que, malgrat estar molt a prop els uns dels altres, s'han acostumat a un pseudoaïllament. "La idea va néixer de la meva pròpia experiència. Sempre m'ha fascinat l'aparent contradicció de compartir casa amb desconeguts. Sentia els detalls més íntims de les seves vides, però quan ens creuàvem pel passadís no ens dèiem res. No els coneixia, però ho sabia tot d'ells", explica Mike Bartlett, creador de la sèrie i d'altres ficcions britàniques com Doctora Foster o Press (Filmin)

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Al llarg de sis episodis, Bartlett explora temes universals com l'amor, la pèrdua, el matrimoni o el procés d'autodescobrir-se i es reafirma en la necessitat d'establir lligams. Una de les veïnes de la casa victoriana –molt similar a la de Years and years– és la Gail (Alison Steadman), que fa acte d'aparició a la sèrie conduint a tota velocitat per anar a buscar el seu marit, el Henry (Peter Davison), que l'espera a l'hospital. En el frenètic trajecte, la Gail està a punt d'atropellar una antiga companya d'escola, la Dawn. La trobada entre les dues examigues farà que la Gail es replantegi la seva vida matrimonial, marcada per la condesendència amb què la tracta el seu marit.

En un altre dels apartaments hi viuen el Liam (Joshua James) i la Hannah (Melissa Johns), que està a punt de parir. L'aparent perfecció de la jove parella no és del tot certa: la filla que espera la Hannah és de l'Andy, un noi amb qui va tenir una relació d'una nit. La intenció de la futura mare és que tant el Liam com l'Andy (Calvin Demba) estiguin implicats en la vida de la nena, però la gestió emocional d'aquesta paternitat compartida no és senzilla. També té problemes sentimentals el David (Adrian Lester), en teoria feliçment casat amb la Kelly i que viu amb incomoditat les atencions d'una nova estudiant, la Saira (Saira Choudhry).

Un 'spin-off' de 'Doctora Foster'

L'últim personatge, que completa aquest ventall de vides creuades, és la Belle (Victoria Hamilton), divorciada de poc i obligada a fer-se càrrec de la seva neboda adolescent, la Maya (Erin Kellyman), després que la seva germana ingressi en un hospital per problemes de salut mental. La Belle no és un personatge nou dintre de les ficcions de Bartlett: ja apareixia en un dels seus grans èxits, Doctora Foster, el drama sobre una infidelitat que en el seu moment es va poder veure per Antena 3. En aquella sèrie, el personatge de Victoria Hamilton es feia dir Anna, era la veïna de la protagonista, Gemma Foster, i tenia seriosos problemes amb l'alcohol.

"La seva vida ha canviat. L'última vegada que la vam veure a Doctora Foster era extremadament infeliç en el seu matrimoni, que ja ha deixat enrere. Ha tornat a la seva ciutat i està intentant construir una vida per a ella", explica Hamilton, que a The Crown dona vida a la reina mare. Per la seva banda, Bartlett assegura que va recuperar el personatge perquè hi havia moltes coses sobre el seu futur que l'encuriosien. "¿Com torna a començar una persona que ha basat tota la seva vida en el seu matrimoni?", es pregunta el creador.

Tot i que Life és un spin-off de Doctora Foster, l'actriu remarca que no cal haver vist la sèrie original per gaudir de la nova producció de Bartlett. "És una història completa en ella mateixa. Tot i que aquest personatge va viure en un altre món, aquest és un univers totalment diferent i l'espectador rep tota la informació que necessita en el primer episodi. No hi ha res més que li calgui saber", assegura.

Life vol ser una mirada antropològica a la manera com els éssers humans s'enfronten a les seves petites tragèdies quotidianes. "La vaig titular Life perquè volia fer referència a aquells grans documentals de natura com Planeta Tierra o El planeta azul de David Attenborough. De la mateixa manera, mirant a la vida íntima de les criatures individuals, aprenem alguna cosa sobre l'espècie humana. M'interessa l'exploració d'una cosa èpica a través dels detalls més petits", explica Bartlett.

La minisèrie es va estrenar el setembre del 2020 a la BBC i va ser ben acollida per la crítica britànica, que la va definir com "una exploració intel·ligent de la condició humana, amb la quantitat justa de sentimentalisme".

stats