Mèdia 06/10/2017

L''InfoK' es defensa de les crítiques per la seva cobertura de l'1-O

Nega que es presentessin els Mossos com a "herois" i subratlla que només es van "descriure" els fets

Ara
3 min

BarcelonaL'editora de l''InfoK', Laia Servera, ha difós aquest divendres a través de Twitter un comunicat en què defensa la cobertura que l'informatiu infantil del canal Super3 ha ofert els últims dies sobre el referèndum de l'1 d'octubre, després que alguns mitjans de comunicació acusessin el programa d'"adoctrinar" els nens catalans, de "criticar" les forces policials espanyoles i d'"idolatrar" els Mossos.

"Dilluns, a l''InfoK', vam parlar de l'1-O. Era la notícia del dia i nosaltres som un informatiu. Era important informar d'una notícia que sabíem que havia arribat als nens a través d'altres mitjans no pensats per a ells i que segurament els havia generat certa angoixa", comença el comunicat.

En referència a la "principal critica" rebuda, és a dir, al fet que, suposadament, "s'atacava la Policia Nacional i es convertia els Mossos en herois", el programa detalla que, dels més de 20 minuts que va durar l'informatiu, "només 20 segons" van estar destinats a "explicar el paper de les policies en el referèndum" -tot i que en realitat va ser al voltant d'un minut-. En tot cas, segons el comunicat, aquest fragment [a partir del minut 1.50 del vídeo] es limita a fer una "simple descripció dels fets, sense valoracions".

Entre altres coses, el programa explica que "els Mossos van anar a alguns llocs però no es van enfrontar amb la gent", i que "en canvi la policia espanyola va fer servir la força per entrar als centres de votació". "En molts llocs, la policia espanyola va agredir les persones que intentaven impedir que entressin. En alguns casos amb molta violència", continua el reportatge, i afegeix: "Els polítics que ho van manar diuen que no, que es va fer servir la violència necessària per aconseguir el seu objectiu: aturar el referèndum".

Tal com destaca el comunicat, a més, el reportatge no va incloure "cap imatge de càrregues policials sobre persones". "Tot i que aquesta era una de les notícies més destacades de la jornada, i que en condicions normals hauria obert l'informatiu, vam optar per no explicar-ho ni ensenyar-ho gaire per no generar més inquietud", explica l'equip del programa.

D'altra banda, el comunicat recorda que, més enllà d'aquest reportatge -l'únic del qual s'han fet ressò els mitjans crítics amb el programa-, l''InfoK' de dilluns havia emès, just abans, una altra notícia que deixava clar que el referèndum havia sigut "prohibit" i era considerat "il·legal pel govern espanyol i per alguns partits polítics, perquè no segueix les normes de la Constitució", i que per aquest motiu "els policies tenien ordres de frenar-lo".

Respecte al fet que el referèndum s'expliqués "com una pel·lícula d'aventures", l''InfoK' recorda que aquesta és una fórmula que fan servir "sovint" i que es va considerar que seria "la més adequada per exposar el que havia passat de la manera menys angoixant possible".

Segons el comunicat, a més, l''InfoK' dedicat a l'1-O havia evitat, per primer cop en 16 anys, incloure "nens explicant la seva opinió", per evitar que es repetissin situacions com la que es va donar després de la Via Catalana del 2013, en què el programa també va ser acusat d'adoctrinament per alguns mitjans espanyols i els nens que hi havien participat "van acabar sortint a cara descoberta i amb totes les seves dades personals en uns quants diaris de Madrid". "És una temeritat que no volem que es repeteixi, encara que això comporti anar en contra de la filosofia de l''InfoK', un espai on els nens sempre han pogut opinar de tot", diu la nota, que precisa que "els pocs nens que van sortir a l'especial d'aquest dilluns parlaven de pau, de diàleg o del que havien fet o trobat aquell dia a classe".

Malgrat això, aquestes imatges han aparegut també en els mitjans crítics amb el programa, de manera que els menors han quedat "exposats en espais amb un context informatiu ben diferent del de l''InfoK'".

"Vam fer el que fem sempre i amb el to de sempre", remarca el comunicat, i conclou: "L''InfoK' seguirà explicant les notícies als nens i ho farem amb el mateix rigor i consciència de fer periodisme per a persones que també volen saber".

stats