Mèdia 07/11/2017

'El Mundo' i l''Abc' critiquen que l''Info K' expliqués què són els "presos polítics"

El PP denunciarà el programa infantil davant la Junta Electoral Central

Ara
3 min
L''Info K' es torna a defensar de les crítiques de mitjans espanyols

BarcelonaDiversos mitjans de comunicació espanyols tornen a carregar aquest dimarts contra l''Info K'. En aquesta ocasió el motiu de les crítiques és un dels reportatges emesos al programa de dilluns, sobre la situació dels polítics i activistes catalans empresonats les últimes setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Diaris com 'El Mundo', l''Abc' o 'El Español' denuncien que se'ls qualifiqui de "presos polítics", tot i que en realitat el reportatge diu que "hi ha qui creu que els han empresonat per ser independentistes, o sigui que són presos polítics", però que "hi ha molta gent que creu que no, que a Espanya no hi ha presos polítics i que ells han de ser a la presó perquè han comès una sèrie de delictes, delictes que consideren molt greus". Malgrat això, segons l''Abc', el programa parla de presos polítics "sense assenyalar que no existeixen presos polítics" a Espanya. El diari també afirma que dir que "els han empresonat per ser independentistes" és "una opinió de part", però no té en compte que, just després, el mateix reportatge també recull la posició contrària.

El programa també explica el concepte de "pres polític" -el defineix com "una persona que és a la presó per les seves idees polítiques, per pensar i actuar diferent de les persones que governen un país"-, tal com fa habitualment amb paraules que poden ser difícils d'entendre pels seus espectadors. De fet, el mateix reportatge també defineix conceptes com "rebel·lió", "presó provisional" o "extradir".

L'editora del programa, Laia Servera, ha sortit novament al pas de les crítiques recordant, a través de Twitter, que l''Info K' "cada dia explica l'actualitat als nens, sigui quina sigui", i que segons una tesi doctoral és l'informatiu infantil europeu que menys temes polítics tracta, en termes percentuals.

Després de mostrar, en diverses imatges, com la situació política a Catalunya ha sigut protagonista recentment en informatius infantils d'Holanda, el Regne Unit o Alemanya, Servera nega que "l'objectiu del reportatge" fos explicar què són els presos polítics, tal com afirma, per exemple, 'El Mundo', que diu que l''Info K' "ha emès una peça per aclarir als menors què és un pres polític i per què es considera que els membres del Govern i els presidents de l'ANC i Òmnium ho són". "Aquest és només un més dels conceptes que definim", remarca la presentadora.

Servera també destaca que "com sempre, l''Info K' recull tots els punts de vista sobre qualsevol qüestió", i per demostrar-ho adjunta el guió complet del reportatge.

Fa tot just un mes, diversos mitjans de comunicació espanyols també van criticar l''InfoK' pel seu reportatge sobre l'1-O, perquè en la seva opinió "adoctrinava" els espectadors, "criticava" les forces policials espanyoles i "idolatrava" els Mossos d'Esquadra.

El PP denunciarà el programa

El PP denunciarà davant la Junta Electoral Central el programa infantil, tal com ha anunciat aquest dimarts en conversa informal des dels passadissos del Senat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. A preguntes d'una periodista sobre aquesta qüestió, tal com recull l'ACN, Sáenz de Santamaría ha admès que no ha vist el programa però ha assegurat que els nens "mereixen almenys tenir dret a la seva infància, i l'obligació de tots, especialment dels governants i dels directors dels mitjans de comunicació, és com a mínim respectar la infància".

No ha volgut respondre a una altra pregunta sobre si –atenent també a l'entrevista de Catalunya Ràdio al president Carles Puigdemont- el seu executiu es penedeix de no haver fet extensiu el 155 als mitjans de comunicació. "Ara per ara hi ha unes eleccions convocades i és a les Juntes Electorals a qui correspon garantir la neutralitat institucional", ha dit com a resposta.

Les manifestacions de la vicepresidenta van en la línia del que ha apuntat també aquest dimarts el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que ha apuntat que el PP "vigilarà" la cobertura que facin TV3 i la resta de mitjans públics catalans de la campanya electoral del 21-D i denunciarà qualsevol mala praxis davant la Junta Electoral Central.

stats