Mèdia 06/10/2021

Un Mark Zuckerberg a la defensiva nega les acusacions contra Facebook

El fundador de la xarxa social no ha aclarit si compareixerà al Senat, tal com li han demanat, per donar explicacions

4 min
Mark Zuckerberg durant una compareixença davant del Congrés, l’any 2019.

Mark Zuckerberg està contra l'espasa i la paret però ell nega la major: Facebook no anteposa els beneficis a la seguretat dels usuaris, tal com va assegurar l'enginyera informàtica i extreballadora de la xarxa social Frances Haugen durant una compareixença davant un subcomitè del Senat dels Estats Units. En una publicació feta al seu perfil de Facebook, Zuckerberg contradiu de dalt a baix el testimoni de Haugen. "Al centre d'aquestes acusacions hi ha la idea que prioritzem els beneficis per sobre de la seguretat i el benestar dels usuaris. Això simplement no és veritat", afirma el fundador de la xarxa social en el seu extens missatge.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Des que el Wall Street Journal va començar a publicar la seva investigació sobre les males pràctiques de Facebook, basant-se en els documents interns facilitats per Haugen, Zuckerberg s'ha mantingut en silenci o, en el pitjor dels casos, ha menyspreat les informacions. Mentre Haugen testificava al Senat, el portaveu de Facebook, Andy Stone, utilitzava Twitter per desacreditar l'exempleada assegurant que no treballava directament a les àrees de les quals estava parlant, que les seves responsabilitats no estaven directament lligades a la seguretat infantil i que no podia tenir un coneixement directe d'aquestes qüestions arran de la seva feina a la companyia.

I wanted to share a note I wrote to everyone at our company. --- Hey everyone: it's been quite a week, and I wanted to...

Posted by Mark Zuckerberg on Tuesday, October 5, 2021

En el post publicat aquest dimarts per Zuckerberg no es menciona en cap moment el nom de Frances Haugen, però sí que es fa referència a les seves acusacions i s'assegura que la majoria "no tenen sentit" i que no es reconeix "la falsa imatge de la companyia que s'està pintant". "L'argument que fomentem de manera deliberada continguts que fan que la gent s'enfadi per aconseguir així més beneficis és profundament il·lògic. Els nostres beneficis provenen de la publicitat, i els nostres anunciants ens diuen repetidament que no volen que els seus anuncis apareguin al costat de continguts que són nocius o polèmics. No conec cap companyia tecnològica que aposti per productes que facin que la gent s'enfadi o se senti deprimida. La moral, els negocis i els productes tots apunten en la direcció oposada", remarca.

Esperant la compareixença

En la seva contundent intervenció al Senat, Haugen va fer un retrat de Facebook com una xarxa social perillosa que incentiva la polarització social pel seu propi benefici econòmic. "Els documents que he proporcionat al Congrés mostren que Facebook ha enganyat el públic de manera repetida sobre el que la seva pròpia investigació revela sobre la seguretat dels nens, l'eficàcia de la intel·ligència artificial i el seu paper en l'expansió de missatges divisoris i extremistes", va assegurar. Abans de passar pel Senat, Haugen va concedir una entrevista al programa 60 minutes en què va revelar que ella era la font anònima de The Wall Street Journal i en què va detallar el modus operandi de la xarxa social de Zuckerberg. "El que vaig veure a Facebook, un cop i un altre, és que hi havia conflictes d'interessos entre el que era bo per al públic i el que era bo per a Facebook. I, davant del dilema, Facebook triava, també un cop i un altre, el seu interès particular i fer més diners", va dir.

Un dels aspectes més polèmics de les revelacions de Haugen és l'afirmació que Facebook i Instagram, que forma part de la mateixa companyia, han ocultat els resultats d'investigacions internes que assenyalaven que tenen efectes nocius en els usuaris més joves, especialment els menors d'edat. Zuckerberg també ho nega tot i contraataca afirmant que, en realitat, les seves recerques internes demostren tot el contrari: segons el propietari d'Instagram, molts adolescents entrevistats per a les investigacions asseguren que la xarxa social els ha ajudat en moments de dificultat. Admet, però, que també hi ha hagut joves que han tingut experiències negatives. "És molt trist pensar que alguna persona jove, en un moment de dificultat, en comptes de trobar suport ha experimentat un empitjorament de la seva situació".

Zuckerberg valora la feina d'avaluació interna de la companyia, però deixa caure que la fiscalització externa podria fer que moltes companyies tecnològiques prescindissin d'aquests mecanismes d'autocontrol. "Tenim un programa pioner de recerca per identificar debats importants i treballar-hi. És descoratjador veure com es treu de context la nostra feina i s'utilitza per construir una falsa narrativa segons la qual no ens interessa el benestar dels nostres usuaris. Si ataquem les organitzacions que estan fent un esforç per estudiar l'impacte que tenen en el món, estem enviant el missatge que efectivament és millor no avaluar el que es fa i així evitar trobar alguna cosa que pugui ser utilitzada en contra teva", diu.

El que Zuckerberg no revela en el seu post és si acatarà o no l'exigència del Senat de comparèixer a la cambra per donar explicacions. "Cap disculpa, cap admissió de culpa, cap acció, res. Mark Zuckerberg, vostè ha de comparèixer davant d'aquest comitè i explicar a Frances Haugen, a nosaltres, al món i als pares d'Amèrica què està fent i per què ho està fent", va demanar dimarts el senador demòcrata Richard Blumenthal, president del subcomitè que està avaluant les accions de Facebook. Després de la sessió, Blumenthal reconeixia que encara no s'havia citat formalment Zuckerberg però que esperaven que l'empresari comparegués al Congrés voluntàriament. Caldrà veure si totes les bones intencions expressades per Zuckerberg en el seu post es fan realitat amb una compareixença en què faci un acte de transparència empresarial.

Ironia contra els mitjans de comunicació

Lluny de mostrar penediment, Zuckerberg ha fet servir la ironia per reaccionar a les informacions que els mitjans nord-americans han anat publicant sobre els escàndols de Facebook. Quan el New York Times va publicar una peça en què es deia incorrectament que Zuckerberg havia penjat un vídeo d'ell mateix utilitzant una taula de surf elèctrica, el fundador de Facebook va fer un missatge amb to sarcàstic. "Mireu, una cosa és que els mitjans de comunicació diguin coses falses sobre la meva feina, però dir que estic surfejant amb una taula elèctrica quan el vídeo mostra clarament que estic inflant un hidròpter amb els pulmons és creuar una línia vermella", deia irònicament.

stats