La Marató 2022
Mèdia 19/12/2022

Els moments més destacats i emotius d'una 'La Marató de TV3' que supera els 8 milions recaptats

Els testimonis per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la salut cardiovascular marquen la cita solidària

6 min
El marcador a les 22.30h

BarcelonaDesprés de dos anys marcats per la pandèmia, La Marató de TV3 ha celebrat la seva edició 31 deixant enrere les restriccions i amb un format que ha recuperat la grandiositat que la caracteritzava. Aquest any la causa és la salut cardiovascular, una qüestió que apel·la tota la societat, ja que les malalties del cor són la principal causa de mort arreu del món. Durant tot el dia es poden fer donacions a través del telèfon 900 21 50 50, però també per Bizum (33333), a través de la web de La Marató o utilitzant el codi QR que apareix en pantalla durant l'emissió de la telemarató. A les dues de la matinada es desvelava el marcador final de la jornada, que arribava als 8.034.807 euros. Com és habitual, la recaptació final no es tanca fins d'aquí a unes setmanes. L'any passat, al final de tot el procés es van arribar als 12.147.989 euros i, al tancament del programa d'aleshores, pujava fins els 9.022.147, és a dir, un milió més que enguany.

El Joan i la por de no poder conèixer la seva filla

Ha patit vuit fibril·lacions auriculars i diverses aturades cardíaques

La Marató de TV3 ha arrencat a El suplement de Catalunya Ràdio, on s'ha pogut escoltar el testimoni de Joan Alba, de 53 anys. "Vaig néixer amb una miocardiopatia hipertròfica i he hagut de tenir una vida molt tranquil·la i molt sedentària. El meu cor es va anar deteriorant fins que vaig necessitar un trasplantament", ha explicat durant la conversa amb Roger Escapa. Alba va tenir el primer col·lapse amb 17 anys i al llarg de la seva vida ha patit vuit fibril·lacions auriculars i diverses aturades cardíaques. Un dels moments més crítics de la vida del Joan va ser quan un metge li va dir que s'acomiadés de la seva dona, embarassada d'una filla que segurament no coneixeria. El Joan va sobreviure i va poder conèixer la Júlia, que, com ell, també té una miocardiopatia hipertròfica.

El testimoni de Txe Arana

L'actriu i comunicadora parla de la malformació vascular que li podria haver causat un ictus

Fa sis mesos que Txe Arana, una de les veus i les cares més conegudes de TV3, lluita contra les conseqüències d'una malformació vascular al cervell que li va ser detectada després de patir un atac d'epilèpsia. La lesió li podria haver provocat un ictus i els metges li van aconsellar operar-se per eliminar-la. "Tenia com una mena de nus d'artèries i venes. Hi ha molta gent que viu amb això i no ho sap", ha explicat Arana, que encara està fent rehabilitació després de passar dues vegades pel quiròfan. L'actriu i comunicadora ha confessat que va passar molta por pensant en totes les coses que podien sortir malament durant les intervencions quirúrgiques, però assegura que en un determinat moment va prendre la decisió d'"alliberar-se" i confiar en els metges. "Quan em vaig despertar de la primera intervenció em pensava que estava a Hawaii, però no sabia comptar", ha confessat qui va ser presentadora de l'Sputnik. Arana ha dit que comparteix el seu testimoni per conscienciar la gent de la importància de la prevenció.

L'ictus de la petita Martina

Una supervivent que somia a ser científica i youtuber

Només néixer, la Martina, que ara té 8 anys, va començar a tenir convulsions, producte d'un ictus. "Una part del cervell es podreix", ha detallat la Martina a Ariadna Oltra. A conseqüència de l'infart cerebral que va patir, té menys força en una cama que en l'altra i per això ha de fer fisioteràpia pràcticament cada dia i està sota control mèdic constant. La mare de la Martina ha explicat que quan explica que la seva filla va patir un ictus només néixer la gent, fins i tot sanitaris, reacciona amb sorpresa, ja que és una malaltia que només es relaciona amb adults. Tot i les traves que ha experimentat en els seus primers anys de vida, la Martina mira cap al futur i ja té clar a què es vol dedicar: youtuber i científica, per crear "una medicina que faci que la gent no es mori".

Morat des de Sitges

El grup colombià versiona en català l'èxit 'Com t'atreveixes a tornar'

Un dels pilars de La Marató és la seva capacitat per atraure estrelles musicals internacionals. Aquest any el grup colombià Morat ha volgut unir-se a la cita solidària gravant en català Com t'atreveixes a tornar, un dels seus grans èxits i cançó que han interpretat per a La Marató des de Sitges.

La mort sobtada del marit

Cristina Riba, presentadora del 'TN', recorda la pèrdua de la seva parella

Aquesta Marató ha comptat amb les històries personals de diversos treballadors i cares conegudes de TV3. Una de les persones que ha compartit la seva vivència ha estat la periodista Cristina Riba, presentadora del Telenotícies cap de setmana, que va perdre el seu marit a causa d'una mort sobtada fa quatre anys. "El primer que et passa pel cap és: «Què m'ha passat per alt? Quins símptomes no he detectat?»", ha explicat Riba, que assegura que el seu marit, l'Àlex, que tenia 39 anys, no havia tingut cap símptoma. La periodista ha recordat que els metges li van explicar que el primer símptoma és, de fet, la mort. "Amb l'autòpsia es va descobrir que havia tingut un aneurisma a l'aorta i el que em preocupava era que els hi pogués passar als meus dos fills", ha confessat. Riba ha explicat que els metges li van assegurar que no havia de patir pels seus fills, però tan ella com els nens es fan revisions periòdiques.

Vila i Masferrer, cantants amateurs

Els presentadors interpreten cançons amb 'bum-bum'

Eloi Vila i Quim Masferrer cantant

Amb l'ajuda d'Obeses, la banda del plató, Eloi Vila i Quim Masferrer, conductors de la franja de tarda de La Marató de TV3, s'han animat a cantar cançons que contenien l'expressió "bum-bum", que recorda el batec del cor. Un polsador ha fet que Vila i Masferrer cantessin temes com Oye el boom, de David Bisbal, o Boom, boom, boom, boom!, de Vengaboys, entre d'altres.

El 'súper Hugo'

Sis vegades entre la vida i la mort en set mesos

Eloi Vila, Hugo Alonso, el seu pare i la infermera Emma Grau.

L'Hugo, de vuit anys, acompanyat d'un nino que el representa a ell amb el marcapassos que porta, ha explicat el periple pel qual ha passat des de l'endemà de néixer, quan va fer la primera de diverses parades cardiorespiratòries. Abans de néixer, una ecografia va detectar que tenia un problema de cor. En els seus primers set mesos va estar sis vegades entre la vida i la mort, va patir diverses complicacions i va ser operat a cor obert. L'Hugo ha estat rebatejat per les metges i les infermeres que l'atenen com súper Hugo per la seva valentia i la seva bona actitud.

Aleix Espargaró i la seva filla Mia

"És la lliçó de vida més bèstia que he vist mai", assegura el pilot Aleix Espargaró de com la seva filla, la Mia, de quatre anys, ha viscut els seus problemes de cor. Laura Montero, parella d'Espargaró, ha detallat l'impacte que va suposar descobrir estant embarassada que un dels dos bessons que esperava tenia una cardiopatia severa. "No hi ha res més bonic que veure un nadó, una nena, créixer, i va haver-hi moments que vam tenir la incertesa que això fos possible", ha reconegut Espargaró.

L'ictus de Jorge Javier Vázquez

Va esperar una setmana a anar al metge tot i tenir un fort mal de cap

El presentador de Sálvame ha visitat el plató de La Marató per explicar com fa uns anys va patir un ictus quan estava en una discoteca de Marràqueix. "Em vaig desmaiar, vaig perdre la consciència, però quan em vaig despertar vaig tornar a entrar a la discoteca i vaig continuar la festa", ha confessat Jorge Javier Vázquez. El de Badalona ha explicat que durant la setmana següent va tenir molt mal de cap, fins al punt de no poder-ho suportar. Quan va anar al metge, i després de diverses proves, li van comunicar que l'havien d'operar. "Per més que el metge em digués que era greu, que el risc de mortalitat era alt, jo no n'era gaire conscient, perquè no vaig tenir cap seqüela", ha reconegut. Sí que va patir, tal com li va advertir el metge, una depressió posterior arran de l'ictus. "Estem aquí d'una manera molt circumstancial", ha afegit.

Homenatge a Núria Feliu

The Feliuettes i Obeses recorden la diva de Sants

Núria Feliu va morir aquest juliol amb 80 anys a causa de les complicacions derivades d'un ictus que havia patit un any abans. Per homenatjar-la, la banda de La Marató, Obeses, i The Feliuettes, que han actuat com a coristes, han interpretat un dels temes més recordats de la cantant, Ja us he reconegut. Aquesta cançó dona títol a l'espectacle que The Feliuettes fa al Maldà en què repassen l'univers de Feliu.

Miki Núñez i Alfred Garcia

Música des de les piscines de Montjuïc i amb natació sincronitzada

Els dos cantants sorgits d'Operación triunfo han participat en La Marató de TV3 cantant la seva cançó conjunta, Electricitat. L'actuació, feta en el marc incomparable de les piscines de Montjuïc, ha estat retransmesa amb l'ajuda de drons i ha comptat amb la col·laboració de la selecció de natació sincronitzada. Les nadadores, amb casquet de natació vermell, han utilitzat el tema de la parella d'extriunfitos com a banda sonora de la seva actuació aquàtica, que ha acabat amb elles formant el dibuix d'un cor.

stats