Mèdia 03/03/2019

Mor el fotògraf grec Iannis Behrakis, premi Pulitzer 2016

Reporter en cap de l'agència Reuters, va recórrer múltiples escenaris de conflicte

Agències
2 min
Mor el fotògraf grec Yannis Behrakis, premi Pulitzer de 2016

AtenesEl llorejat fotògraf grec Iannis Behrakis, premi Pulitzer 2016 per la seva manera de retratar la crisi dels refugiats, ha mort de càncer als 58 anys, segons ha comunicat aquest diumenge el seu entorn familiar.

Behrakis era reporter en cap de l'agència Reuters a Grècia, on va començar a treballar el 1988. Durant tres dècades, va recórrer múltiples escenaris de conflicte, com l'Afganistan o Sierra Leone, o la crisi de refugiats i la Primavera Àrab.

La seva mort prenatura ha causat consternació a Grècia, on tant polítics com companys de professió han manifestat el seu condol. "La pèrdua per al món de la informació és enorme. Són pocs els que ho deixen tot per captar la veritat, i encara menys en els temps actuals de les notícies ràpides i digeribles i dels títols sagnants. Iannis Behrakis la va defensar arreu del món", va assenyalar Lefteris Kretsos, viceministre d'Informació i Política Digital.

També l'associació de la premsa estrangera a Atenes li ha retut homenatge. "En Iannis va estar present en moltes guerres com també en els esdeveniments polítics, socials i esportius que han marcat el món en les ultimes dècades. Dir que els va cobrir amb la seva càmera seria quedar-se curt. Les seves imatges van donar forma a la manera com percebem els esdeveniments ", ha assenyalat en un comunicat.

El seu amic i company durant 30 anys, el productor Vassilis Triandafillu, el va descriure una vegada com un "huracà" que treballava totes les hores del dia i de la nit, a vegades posant-se en risc, per aconseguir la fotografia que volia.

Entre els guardons que va reunir al llarg de la seva carrera figuren, a més del Pulitzer, el World Press Photo el 2000 o el Bayeux-Calvados el 2002. El 2015 el diari britànic 'The Guardian' el va nomenar Fotògraf de l'Any.

"Soc aquí per mostrar el millor i el pitjor de la condició humana", va dir una vegada Behrakis, una frase paradigmàtica del que anhela tot bon reporter. "La meva missió és explicar-te una història i que després tu decideixis què vols fer", va assegurar durant una xerrada sobre la crisi immigratòria d'Europa.

Behrakis va néixer el 1960 a Atenes. Va estudiar fotografia a l'Escola d'Arts i Tecnologia d'Atenes i a la Universitat de Middlesex, a Londres.

Va treballar com a fotògraf a Atenes entre el 1985 i el 1986. El 1987 va començar a treballar com a 'freelance' i el 1989 va rebre el seu primer encàrrec internacional: anar a Líbia a cobrir la crisi del Golf.

Conflictes i perill

L'any 2000, mentre cobria la guerra civil de Sierra Leone, Behrakis i tres companys de professió –els periodistes de Reuters Kurt Schork i Mark Chisholm, i el càmera d'AP Miguel Gil Moreno– van ser atacats per un grup d'homes armats. Schork, un dels millors amics del fotògraf, va rebre un tret i va morir a l'instant, igual que Gil Moreno.

Behrakis i Chisholm van aconseguir escapar-se arrossegant-se per un lateral de la carretera i amagar-se a la selva fins que el grup armat va desaparèixer. "Crec que allò va fer canviar molt el Iannis", va explicar Chisholm. Ells quatre s'havien conegut durant el setge de Sarajevo i s'havien convertit en "un grup de germans".

stats